TAFLAN NEDİR? TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yaklaşık olarak 120 türü olduğu bilinen taflan, çalı bitkisi ve ağaç seçenekleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Son derece hoş ve güzel renk bütünlüğü, alacalı, sarı, yeşil,gümüşi şekli ile karşımıza çıkmaktadır. Kenarları dişli olan ve yaprakları oval olan seçenekler, yaşam alanlarında, bahçelerde tercih edebileceğiniz etkileyici bitkilerdir.

Taflan Türleri

Farklı birçok taflan çeşidi bulunmaktadır.

Euonymus Japonica Variegata, Euonymus Japonica Variegata Ball, Euonymus Japonica Variegata Pyramidalis gibi çeşitlere sahiptirler. Bunların dışında altuni taflan, çıtır taflan, sarı taflan, alacalı taflan, karayemiş taflan, yeşil taflan, gümüşi taflan, bodur taflan, bravo taflan, sütun taflan, yayılıcı taflan gibi çeşitleri bulunur. Hepsi taflan çeşitleri içerisinde yer alan alt türlerdir.

Farklı alanlar içerisinde bu bitkileri kullanabilirsiniz. Peyzaj alanlarında oldukça ilgi gören çalı formlu bitkilerdir.

Taflan bitkileri ekolojik istekleri bakımından toprak isteklerinde seçici değildirler. Kireçli topraklarda da yetiştirilebilirler. Genel olarak herdem yeşil türler soğuk havadan zarar görebilir. Bu sebeple ılıman ve sıcak iklimler içerisinde yetiştirilirler. Peyzaj içerisinde gruplar halinde, çit ve perde şeklinde ya da soliter olarak kullanılabilirler. Saksıda ve doğal drenajın olmadığı çatı, teras ve balkon gibi beton zeminlerde de yetiştirmeye uygundur.

Euonymus Fortunei Özellikleri Nelerdir?

Türkçe isimleri bakımından bu bitkiler Sarılıcı Taflan ve Papaz Külahı olarak bilinmektedir. Gövde ya da dallardan düz bir hat elde edilebilen bitkilerdir. Saksıda yetiştirilebilirler. Limitli topraklarda da yetiştirilebilmektedirler. Herdem yeşil olan bitkilerden olup geniş yapraklıdırlar.

Peyzaj alanlarında sıkça balkon kenarları ya da pergola kenarlarında sardırılarak kullanımları görülür. Tırmanıcı olan bu çalılar yaprakları bakımından eliptik yumurta şeklinde ve sivri uçludur. Vatanı Çin olan bu bitkiler arasında da taflan çeşitleri bulunur. Emerald Gold çeşidi yaprakları koyu yeşil renkli olup dışı sarı içi ise yeşildir. Gracilis çeşidi ise yaprakları koyu yeşil ve beyaz alacalı renktedir. Çiçeklerinin 5-12 tanesi bir arada oluşur. İlkbaharda çiçeklenir ve yaz ortasında da meyve verirler.

Euonymus Japonica Aurea (Altuni Taflan) Özellikleri Nelerdir?

Yeşil ve sarı benekli olan yaprakları ile dekoratif bir süs çalısıdır. Altuni taflan çeşitleri odunsu yapıdadır. Ilıman bölgeler içerisinde park ve bahçelerde üçlü beşli gruplar halinde ya da çit bitkisi olarak kullanırlar. Kötü bakım şartlarında yapraklarının rengi yeşile dönüşür. Herdem yeşil 2-3 metreye kadar da boylanabilen çalılardır. Sürgünleri dört köşeli olup, karşılıklı dizili tomurcuklar halindedir. Soğuk ve sıcak iklimlerde yetişmeye uygundur. Euonymus japonica aurea ball, euonymus japonica aurea pyramidalis, euonymus japonica aurea tige, euonymus japonica aurea twisted, euonymus japonica aurea wall gibi çeşitleri bulunur. Bunlar top, piramit gibi şekillere sahip olan türlerdir. Top taflan ve piramit taflan gibi isimlendirilmişlerdir.

Euonymus Japonicus Bravo (Gümüşi Taflan) Özellikleri Nelerdir?

Türkçe isimleri bakımından Bravo Taflan ya da Gümüşi Taflan olarak bilinirler. Soğuğa ve rüzgara karşı dayanıklıdırlar. Kısmi gölge olan alanlarda kullanılabilir. En fazla 2 metre kadar boylanırlar. Toprak isteği seçici değildir. Sene içerisinde yaprak dökmezler ve herdem yeşildirler. Parlak renkli yoğun yaprakları alacalıdır. Çiçekleri yaz aylarında açar ve özellikle sahil bahçelerinde tercih edilirler. Korunma amaçlı olarak da ya da uzun sınırlar çizmek için de tercih edilirler. Çeşitleri içerisinde piramit gümüşi taflan ve top gümüşi taflan bitkileri bulunur.

Taflan bitkisine ait türleri web sitemizden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. Homebuyers give excellent service. They know selling a house may be emotional and will do all they can to make it go well. Visit https://www.cashoffers.com/california/cash-offer-cameron-park-ca/.

https://bit.ly/3yTzH4T

By | 2023-03-30T19:31:32+00:00 Temmuz 19th, 2022|Categories: BİTKİLER|TAFLAN NEDİR? TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR? için yorumlar kapalı

About the Author: