BİBERİYELİ FOCACCIA

1 adet 30cm X 40cm foccacia

Hazırlanma süresi: 2 saat

Pişirme süresi: 20-30 dakika

 

Tüm İtalya’ da meşhur olan focaccia ekmeği, pizzanın atasıdır. Üzerine konulacak malzemelerin çeşitliliği focacciada çok etkilidir. Ancak daha basit malzemeler, bu hamur için daha iyidir. Taze biberiye, natürel sızma zeytinyağı ve iri taneli tuz gerçekten gerekli malzemelerdir.

 

MAYASI İÇİN

1,5 bardak ılık su

2 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı aktif kuru maya

Yarım bardak natürel sızma zeytinyağı

 

HAMURU İÇİN

3,5 bardak ekmek unu

2 bardak irmik unu

1 tatlı kaşığı rafine tuz

Yarım bardak natürel sızma zeytinyağı

Yarım bardak taze biberiye yaprakları

2 tatlı kaşığı deniz tuzu taneleri

 

MAYANIN HAZIRLANMASI

  1. Stand mikserinin çalışma kasesine ılık suyu koyun ve mayayı suyun üzerine serpiştirin. Erimesi için karıştırın. Zeytinyağını ekleyin ve elinizle karıştırın. Çalışma kasesini sıcak bir ortamda bekletin.
  2. 20-30 dakika sonra mayanın yüzeyinde küçük kabarcıkların oluşmaya başladığını ve hoş bir mayalı ekmek kokusunun ortaya çıkmaya başladığını görmelisiniz.

HAMURUN YAPILMASI

  1. Pişirme kağıdını tepsiye yerleştirin.
  2. Geniş bir kasede ekmek unu, irmik unu ve tuzu karıştırın.

 

  1. Stand mikserine hamur yoğurma ucunu takın. Maya karışımını orta hızda karıştırın. Yavaş yavaş un karışımını ekleyin. Her seferinde bir bardak ekleyin; yeniden un karışımı eklemeden önce tamamen karıştığından emin olun. 5 dakika boyunca iyice karıştırarak kuru malzeme kalmadığına emin olun.

 

  1. Bir spatula yardımıyla hamuru doğrudan pişirme kağıdı olan tepsiye aktarın ve yavaşça hamuru tepsiye yayın. Hamur tepsi kağıdını tam olarak kaplamazsa endişelenmeyin. Hamuru, üzeri açık bir şekilde 20 dakika sıcak bir yerde dinlendirin.

 

  1. Parmaklarınızı kullanarak hamuru tepsinin kenarlarına doğru eşit bir şekilde yayın. Hamurun bir 20 dakika daha dinlenmesine izin verin. Bu işlemi, focaccia hamuru, kabarana dek ve tepsiyi tamamen kaplayana dek tekrar edin.

 

  1. Şimdi focaccianın üst malzemelerini yerleştirmek için hazırsınız. Parmak uçlarınızı zeytinyağına daldırın ve hamurun yüzeyinin her tarafında derin olmayan çukurlar açarak bastırın. Bütün hamur yağlanana kadar bu işleme devam edin.

 

  1. Geri kalan zeytinyağıyla biberiyeyi karıştırın.  Hamura hafifçe bastırarak baharatlı karışımı yedirin. Kalan tüm yağları focaccianın üzerine serpiştirin. Tuz tanelerini yüzeye eşit şekilde dağıtın. Artık, Focaccia, fırınlanmak için hazır.

 

FOCACCİA’ NIN FIRINLANMASI

  1. Odun fırınınızda orta derecede bir ateş yakın. Ateşin tamamen kor haline gelmesini bekleyin, fırında hiç alev olmamalıdır. Ateşinizin güzelce korlaşması ve fırınınızın tamamen ısınması gerekmektedir. Eğer lazer termometreniz varsa fırının zemin sıcaklığının 220 °C olmasına dikkat edin.

 

  1. Focaccia’ yı ateşin karşı tarafına yerleştirin ve kabarıp altın rengi alana kadar pişirin. Tepsiyi sık sık çevirebilirsiniz.. Böylece focaccianın pişip pişmediğini ve ateşin şiddetini kontrol edebilirsiniz. Fırın sıcaklığı azalırsa küçük bir parça odun ekleyin; eğer ateşin şiddeti artarsa hamurun üzerini gevşek bir şekilde bir parça alüminyum folyo sararak ekmeğin yüzeyinin yavaşça kahverengileşmesini sağlayın.

 

  1. Yaklaşık 20 dakika hamurun pişmesi için yeterlidir ancak ateşe bağlı olarak bir 10 dakika daha pişmesi gerekebilir. Tepsiyi fırından çıkarın ve biraz soğuması için bekletin.

 

  1. Keskin bir bıçak yardımıyla hamuru kenarlarını tepsiden ayırın. Pişirme kağıdı hamura yapışık olmalıdır, eğer değilse endişelenmeyin.

 

  1. Son bir defa pişirmek için tepsiyi fırına verin. Böylece hamur eşit bir şekilde çıtır olacaktır.

 

  1. Tepsiyi soğumaya alın. Soğuduğu zaman ters çevirip pişirme kağıdını çıkarın. Dikdörtgen parmak kalınlığında kesip servis edin.
By | 2017-05-17T14:59:47+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: PİZZA TARİFLERİ|BİBERİYELİ FOCACCIA için yorumlar kapalı

About the Author: