BİTKİLERİN KIŞ BAKIMI

Havaların giderek soğumaya başlaması ile evlerinde veya bahçelerinde bitkileri olan bitki severler kış bakımının nasıl yapılacağını merak ediyor.

Bizde sizler için bitkilerinizi soğuk havalarda nasıl koruyabileceğinizi anlatıyoruz. İşte bitkilerin kış bakımı…

İç Mekan Bitkileri İçin Kış Bakımı

Konum: Yeşil yapraklı bitkiler için en önemli noktalardan birisi odada nerede konumlandırdığınızdır. Işık, ısı ve nem bu kelimeler bitkiler için anahtar kelimeler.

Güneş Işığı İhtiyacı: Bitkilerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Güney cephe evlerde ışık doğrudan geldiği için yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Doğrudan güneş ışığı her dem yeşil yapraklı bitkilerin yapraklarının yanmasına sebep olabilir.

Zemin Isısını Koruyun: Bitkilerin kökleri yerden çok fazla ısı ya da soğuk almaktan hoşlanmaz. Bu köklerinin kurumasına ya da donmasına sebep olabilir. Bu sebeple zeminin ısısı önemlidir. Benzer şekilde büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri doğrudan soğuğa maruz bırakmayınız.

Nem İhtiyacı: İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha dolgun ve kalın yapraklı bitkiler için ise salon gibi daha kuru ortamlar uygundur.

https://www.greenmall.com.tr/

Dış Mekan Bitkileri İçin Kış Bakımı

Kış aylarında gerçekleşen don olaylarından dış mekan bitkileriniz de etkilenir. Don olayı geceleri birkaç saat sürse bile bitkilerinizin ani ölümüne sebep olabilir.

Peki bahçenizdeki bitkileri nasıl korumalısınız?

Bahçe bitkilerini kışa güçlü bünye ile hazırlamak lazım. Bu iş özellikle -10C derece ve daha fazla soğuk olan yerler için çok önemlidir. Hazırlık bir önceki yıl başlar aslında. Gübreleme ama o bitkiye uygun gübreleme önemlidir. Böylece bünyesi güçlü olur.

Susuz kalmaları soğuk havada zararlıdır. Birçok bitki uzmanı soğuğa pek dayanıklı olmayan bitkileri kışın tamamıyla susuz bırakmamayı öğütler. Yalnız, bunun için bitkilerin sadece susuz kalmaması yeterli değildir. Su tutucu dokular olmazsa su işe yaramaz. Bitkilerin nişasta üreterek kışa hazırlanmaları gerekir. Bunun içinse potasyuma ihtiyaçları vardır. Yine dosdoğru gübrelemenin önemi söz konusu.

Koruyucu örtüler. Dalları hasırlarla örterek soğuktan korunmak, toprak yüzeyini samanlı karışımlarla kaplayarak köklerin soğuktan korumak bazı bölgelerde işe yarar. Örnek: Bu işlemler güller ve ortancalar için İstanbul’da hiç gerekmez. Ama Ankara’da yerine göre kısmen ve daha fazla soğuk yerlerde kesin gereklidir. Kışın begonvillerin hayatta kaldığı İstanbul’dan Muğla’ya kadar deniz etkisindeki yerlerde begonvillere de aynı koruma kışın hava şartlarının gidişatına göre zaman zaman gerekir. Özellikle kuzeyli yönlerden rüzgâr alıyorlarsa kesin gerekli. Akdeniz Bölgesi’nde, deniz seviyesi yerlerde genellikle gerekmez.

Kapalı alanlara almak. Soğuğa hiç dayanıklı olmayan bitkileri saksılarda yetiştirip kışın ısının sıfıra yaklaşmadığı kapalı yerlerde korumaya almalısınız.

Sıfırın altında birkaç derece soğuğa dayanan bitkileriniz varsa ve eğer İstanbul gibi kışın sadece hafif don olayları yaşanan bir yerde iseniz, hava durumunu takip ederek ısının sıfırın altına düştüğü günlerde o bitkileri sadece üstlerini örterek koruyabilirsiniz. Saksıda iseler en iyisi geçici olarak kapalı bir yere almaktır.

By | 2022-11-24T13:11:54+00:00 Kasım 24th, 2022|Categories: BİTKİLER, BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?|BİTKİLERİN KIŞ BAKIMI için yorumlar kapalı

About the Author: