Her Dem Yeşil Bitkiler

Bitkiler her mevsim ayrı bir güzelliğine şahitlik ettiğimiz, yeşilin değişik tonlarında çeşitli boyda, şekilde yaprakları ve çiçekleri olan doğa harikası canlılardır.

Evlerimizde, bahçe ve teraslarımızda yetiştirdiğimiz bitkilerin mevsimlere ve koşullara göre değiştiğini çoğumuz biliriz.

Yazın bütün bitkiler yemyeşil yapraklarla, mis kokulu çiçeklerle kaplı olur. Sonbahar gelince bazı bitkilerin yaprakları sararmaya başlar. Bunlar genellikle geniş yapraklı bitkilerdir. Kışa yaklaştıkça yapraklar kahverengileşir, hatta kızarır ve kışa doğru da dökülür. Kışın dökülen yaprakların aksine dört mevsim yeşil kalan bitkilerimizde vardır.

Bu yazımızda dört mevsim yeşil kalan bitkilerimizden bahsetmek istedik. Peki yaprak dökmeyen bu bitkilerin sırrı sizce nedir?

Havalar soğuyunca bazı bitkiler yaprakları için topraktan yeterince su alamaz. Zaten kışın hem güneşli saatler hem de güneş ışığının şiddeti az olur. Dolayısıyla bu bitkiler de yapraklarını dökerek enerji gereksinimlerini azaltır ve dinlenme dönemine girerler. Kışın bu tür bitkilerin dalları yapraksız kalır.

Bununla birlikte bazı bitkilerin yaprakları ise devamlı yeşil olur. Bunlara yaprak dökmeyen bitkiler ya da her dem yeşil bitkiler denir.

Yaprak dökmeyen bitkilerin ortak özelliği yapraklarının geniş değil de ince, uzun (hatta bazılarının sivri) olmasıdır. Bu tür yaprakların yüzey alanı küçük olur. Küçük yüzeyli yaprakların besin üretilebilmesi için de daha az ışık yeterlidir. Bu nedenle her dem yeşil bitkiler, sonbaharda ve kışın güneş ışığının azalmasından çok daha az etkilenir. Besin üretmeyi de sürdürürler. Home buyers may make selling a property easier. The firm handles paperwork and inspections. Visit https://www.cashhomebuyers.io/missouri/cash-house-buyers-springfield-mo/.

Her Dem Yeşil Dış Mekan Bitkileri

  • Taxus Baccata – Porsuk

Porsukgillerden olan porsuk ağacının yaprakları iğne biçimindedir. İğne biçiminde olan bu yapraklar kışın dökülmez. Bir orman ve süs bitkisi olan porsuk ağacı oldukça dayanıklı bir ağaç türüdür. 

  • Cupressocyparıs Leylandıı – Leylandi

Leylandi çamı çok sert olmayan ve suyu geçirgen toprakları tercih eder. Aşırı soğuğa ve sert rüzgarlara dayanıklı bu ağaç türü diğer çam türlerine göre çok daha hızlı büyüyen bir bitki türüdür.

Diğer çam türlerine göre oldukça dayanıklı olan bu çam türü, genellikle evlerin çevresine, bahçelere, bark ve peyzaj alanlarına dekoratif amaçla ekiliyor. Çok fazla bakım gerektirmeyen, uzun süre yaşayabilen, dört mevsim yeşilliğini koruyan ve sert rüzgarlara ve soğuğa karşı dayanıklı bir çam türüdür.

  • Magnolia Grandiflora Manolya

Manolya ağacı (Magnolia grandiflora), Magnoliaceae familyasına bağlı bir bitki türüdür. Gösterişli, büyük çiçekleri ve yaprakları ile bahçelerde ilgi odağı olmayı başaran herdem yeşil bir ağaçtır. Bahçelerde odak oluşturma, ses perdelemesi, fon oluşturma, gölge sağlama amaçlarıyla kullanılabilmektedir. Peyzajda kullanılan olmazsa olmaz ağaçlardandır.

Etkileyici yüksekliği ve muazzam çiçekleriyle genel olarak ihtişamın sembolüdür.

  • Buxus Sempervirens – Şimşir

Buxus (Şimşir) cinsinin yavaş büyüyen, geniş yapraklı ve yaprak dökmeyen yaklaşık 70 türü bulunmaktadır.

Hızlı gelişen, kolay geri sürgün veren, budamayı ve diğer ağır işlemleri kolayca tolere edebilen bir türdür.

Sık sık budanmaya tolerans göstermeleriyle bilinseler de şimşir ağaçlarının çoğu pek fazla budanmasalar bile gayet hoş, dağınık bir biçim sergileyeceklerdir. Şimşirlerin yalnızca ölü ya da birbirine girmiş dallarının temizlenmesi adına zaman zaman budanmaları yeterlidir.

Şimşir ağaçları mevsimsel dönüşüm zamanlarında soluyor gibi olsa da yapraklarını dökmez ve mevsim devamında normal görünümüne kavuşarak büyümesine devam etmektedir.

  • Photinia Frasieri – Alev Çalısı

Alev ağacı yani alev çalısı en fazla 6 metre boylanan genelde çalı fomlu olan, özel üretim olarakta ağaç formuna sokulan, yaprak dökmeyen bir bitkidir. İlk baharda kırmızı yaprakları ile peyzaj bahçelerinde gösteriş yapan bir bitkidir. Her dem yeşil olduğundan kış aylarında da çok güzel görsel şölen sunar.
Top alev , piramit alev , tijli alev , ağaç formlu alev gibi şekillere sokulabilen bir bitkidir. 

  • Picea Pungens – Mavi Ladin

Son dönemlerde daha çok park ile bahçelerde ağırlıklı olarak gördüğümüz ve dış mekan süslemelerinde çok fazla kullanılan bir bitkidir.

20-40 metre arasında boylanabilen yaprak dökmeyen ağaçlardır.

Mavi ladin ağacın en önemli özelliği kuraklığa karşı dayanıklı olmasıdır. Aynı zamanda ticari anlamda son derece değerli bir ağaçtır. Bu ağacın doğada çok fazla bulunmaması onu daha çekici bir hale getirmektedir. Bakımının zahmetsiz olması da ayrıca büyük bir avantajdır.

  • Mahonia – Sarıboya Ağacı

Mahonia, nadiren 1 m’den yüksekliğe ulaşan , yaprak dökmeyen, dallı bir çalıdır . Mahonia’nın kalın, kösele gibi koyu yeşil yaprakları vardır ve her iki tarafta da değişen derecelerde dalgalı kenarlar ve dikenli karanfiller vardır.

Kışın kırmızımsı bir renk alır. Salkımlarında bulunan sarı-kızıl çiçekleri sonradan siyah-lacivert meyveler verir. Mart-Nisan aylarında çiçeklenir.

Kasım-Aralık Aylarında çiçeklenir.
Ocak-Şubat Aylarında meyve verir.

Blog yazımızda gördüğünüz bahçenizde, terasınızda, balkonunuzda size eşlik etmek için hazır bekleyen her dem yeşil bitki türlerimiz ve daha fazlasını greenmall.com.tr adresimizden inceleyebilirsiniz.

By | 2023-05-03T19:49:58+00:00 Aralık 28th, 2022|Categories: BİTKİLER|Her Dem Yeşil Bitkiler için yorumlar kapalı

About the Author: