LEZZETLİ MANGAL YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Kimi zaman bir piknik alanında kimi zamansa hoş bir terasta… Lezzet ve keyif dolu dakikaların geçirildiği mangal sofraları için mekân kadar önemli olan bir diğer konu da pişirilen etin lezzetidir. Mangalda, tadı damağınızda kalan lezzetli ve sağlıklı etler yapmak aslında zor gibi görünse de püf noktalarına dikkat ettiğinizde, çok daha kolay hale gelecek.

En güzel mangalı yapmanın püf noktalarını merak ediyorsanız; sizin için hazırladığımız mangal yapmanın püf noktalarına göz atabilirsiniz.

1) Rüzgarı Hafife Almayın

Artık pek çok yöntemle neredeyse her alanda yapılabilen mangalın hala mevcut bir sorunu vardır: Rüzgar.

Mangal yapmak için ne kadar rüzgarsız bir gün tercih edilse de ani çıkan rüzgara hazırlıklı olmak gerekir.

Mangalınızı, rüzgarın mangalın içindeki kömür tozlarını etlerinin üzerine savurarak yapışmasına sebep olmayacağı konumda ayarlamanız gerekir. Mangalın hava alan alt kısmının, rüzgarı tam karşıdan almasına dikkat etmelisiniz. Mangal yapmanın püf noktalarından bir diğeri de mangalınızın konumudur. Mangalınızı konumlandırırken sofrayla arasında 3-5 metre mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde rüzgarın azizliğine uğrayarak, tüm duman ve kokunun sofrada oturan insanların üzerinde yoğunlaşmasına ve hatta küçük çaplı bir zehirlenme riskine davetiye çıkarabilirsiniz.

2) Ateş

Gelelim ateşin nasıl olması gerektiğine. Mangalınızın lezzetli olması için, etlerinizin her yerini eşit bir şekilde pişirecek ısı kaynağını oluşturmanız gerekir.

En pratik kömür tutuşturma işlemi çıra kullanarak yapılır. Bunun bir tekniği vardır. Önce boş mangalın merkezine bir gazete kağıdı buruşturularak koyulur. (Buruşturma işlemi gazete kağıdı yandığı esnada ortaya çıkan ısının kalorisini yükseltir.) İşte gazeteyi buruşturup yerleştirdik. Bunun üzerine de çıralarımızı yerleştiriyoruz. Daha sonra briketleri de tane tane bu çıraların üzerine koyarak mangal yakma işlemimizi hiçbir şekilde strese maruz kalmadan gerçekleştirmiş oluyoruz. Kömürler yanıp renkleri beyaza döndüğünde tersini yapıyoruz. Bu defa çıraları mangalın tabanına açıyoruz.

Kömür yandıktan sonra 15-20 dk orta sıcaklıkta ısı kaynağı oluşturmak için bekliyoruz.

Kömürle ızgara arasında en az 10-15 cm kadar mesafe olacak şekilde ızgara ayarlaması yapılmalıdır.

Orta sıcaklık için elimizi kömür ile arasında 10-15 cm olan ızgaranın hemen üzerine tutuyoruz. Eğer 2 saniye kalabiliyorsa mangalımız hala sıcak, 3 saniye tutabiliyorsanız orta ısıda, 4 saniye tutabiliyorsanız mangalımız biraz düşük sıcaklıkta demektir. Bu ısıyı tutturmamızdaki asıl amaç gıdanın öz suyunu kaçırmadan pişirmektir. Ağaç kaynaklı kömürlerin lezzetini yiyeceğin öz suyu içerisinde barındırır. Mangalda kurutulmuş et lezzetsizdir. Kömürlerin ısısını orta ısıda ne kadar uzun süre tutabiliyorsanız o kadar ustasınız demektir. Gerekirse yeni kömürler ilave edin. Herkes iyi bir mangalın iyi bir marinasyondan geçtiğini sanır ama işin püf noktası etin kalitesinden sonra ısıdır. 

Barbekü ile Mangal Arasındaki Fark Nedir?

Mangalda nispeten daha küçük ve yumuşak parçalar (tavuk göğsü, tavuk şiş, karides vb.) direkt ısı kaynağının üzerinde pişirilirken barbeküde fırında pişirmeye benzeyen bir yöntem uygulanır. Barbeküde temel amaç yiyeceklerin sıvı kaybını minimuma indirmektir. Mangal işlemi pratikken barbekü işlemi 4-5 saat sürebilir. Mangalda etler kömürün hemen üzerine koyulurken barbeküde yeterli ısı oluştuktan sonra kömürler kenara itilir.

3) Etin Yağ Oranına Dikkat Edin

İyi mangal yapmanın püf noktalarından bir diğeri etin yağ oranıdır! Mangalın lezzetini ve sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biri de et seçimidir. Her et ızgara ya da mangal için uygun değildir. Peki bu durumda mangalda ne pişirilir? Cevabımız çok da karmaşık değil. Çok yağlı bir et, mangal ateşinin yağlanmasına dolayısıyla da etin zehirlemesine neden olabilir. Yağsız etin kendi yağından yoksun pişmesi halinde mükemmel lezzete ulaşılamaz ve kuru olur. Yağsız bir et tercih edilmesi ise, pişerken kendi yağından faydalanamayacağı için kuru ve lezzetsiz bir sonucun ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun yanında but ve kol gibi bölgeler sert kaslardan oluştuğu için mangal için tercih edilmesi önerilmez. Dana etinde antrikot, bonfile ve kontrfile, kuzu etinde ise pirzola veya külbastı daha yumuşak bölgeler olduğu için mangalda kullanıma daha uygundur.

4) Etin Hazırlanma Aşaması

Etleri pişirmeden en az 30 dakika önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini sağlamanız gerekir. Etlerin pişirilmeden marine edilmesi, lezzet oranını artıran bir işlemdir. Bu noktada mangal yapmanın püf noktalarından birinin de damak zevkinize göre bir marinasyon işlemi diyebiliriz. Etlerinizi marine ederken kullandığınız ürünlerin doğal ve katkısız olması burada öne çıkar.

*İPUCU:

Etlerin ızgaraya yapışmasını önlemek için, bir adet büyük baş soğanı ikiye bölüp suyunu ızgaraya sürebilirsiniz. Etlerinize basit şekilde hoş bir koku ve aroma kazandırmak için ise, etlerin pişmesine dakikalar kala mangal kömürlerinin üzerine bir miktar limon kabuğu atabilirsiniz. 

At https://www.companiesthatbuyhouses.co/new-mexico/ helps homeowners avoid the stress and uncertainty of traditional home selling.

By | 2023-05-06T17:48:33+00:00 Nisan 28th, 2022|Categories: MANGALLAR HAKKINDA, ŞÖMİNELER HAKKINDA|LEZZETLİ MANGAL YAPMANIN PÜF NOKTALARI için yorumlar kapalı

About the Author: