BAHAR BAKIMI: TOPRAK VE TORF

Mart ayıyla beraber baharın gelişini bitkilerimizin yeşillenmesini gözlemlediğimiz dönemlere giriyoruz. Dönemsel olarak bahar aylarında bitkilere, çiçeklere daha yakın olduğumuz cıvıl cıvıl zamanlar geçirdiğimiz günler olur. Saksı toprakları değiştirir, budamalar yapar, bitkilerimizi yaza hazırlarız.

Bu yazımızda saksı ve toprak değişimlerinde ne tür topraklar kullanmamız gerektiği konusunda bilgiler vermek istedik.

Saksılarda Torf – Toprak Karışımları

Bitki zamanla büyür hem kökleri saksıyı sarar hem de gövdesi saksıya sığmayabilir. Bu sebeplerle bitki büyüdüğünde ona daha rahat bir yaşam alanı sunabilmek için saksı değişimi yapmak gerekebilir.

Bunun dışında saksı içerisindeki toprak da zamanla bitkinin ihtiyacı olan besin değerlerini kaybedebilir. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri için de toprak ve saksı değişiminin düzenli olarak yapılması gerekir.

Peki bitkilerimizin saksı toprağı nasıl karışımlardan oluşmalı?

Besin ve mineraller kadar toprağın fiziksel özelliği de, bitkinin gelişimine büyük ölçüde etki eder.

Bitkinin gelişimi; beslenmesi, su ihtiyacını karşılayabilmesi, toprağın yapısına ve topraktaki hava oranına bağlıdır.  Bu nedenle bitkilerde kullanılan toprak karışım tercihi büyük önem taşıdığı için bitkilerin isteklerine göre toprak tercihi yapılması önemlidir.

Saksı çiçeklerine uygun olan topraklarında başında torf gelmektedir. Organik yapısı ile her türlü çiçeğin gelişiminde öne çıkan torf, saksı çiçeklerinin hızlı ve tamamen doğal bir şekilde büyümesine yardımcı oluyor.

Toprak içerisinde %50’ye kadar torfun yer almasıyla güzel bir karışım sağlanıyor. Geriye kalan kısımda da yine organik malzemeleri kullanmanız önem arz ediyor. Örneğin temiz kum bunlar arasında yer alır. Hatta isteyenler kompost dahi ekleyebilir ve toprağın verimini arttırabilir. Bu şekilde saksı çiçeklerinin hızlı bir şekilde gelişmesine tanıklık etmeniz mümkün olacaktır.

Web sitemizden temin edebileceğiniz Durpeta marka torflarımızın özellikleri ve içerikleri şöyledir:

  • Torflarımız, tamamen organik maddelerle hazırlanan toprak türüdür. Bu toprağın içinde yapay olan hiçbir madde yer almaz.
  • Torf zaman içinde bataklık ve göl gibi alanlarda, bitkilerin su altında kalarak yıllar içinde çürümesi sonucunda ortaya çıkar.
  • Sık sık kullanılan torf toprağı, genellikle bitki ayrımı yapmaz.
  • Bulunduğu saksıda nem dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda bitkinin çürümesini önler.
  • Bir çiçeği ya da bitkiyi çürümeden uzun zaman evde büyütebilmek için kesinlikle torf toprak kullanmanız gerekir.
  • Saksıya eklenen gübrenin saksıda uzun bir süre kalarak bitkiye fayda sağlamasına yardımcı olur. Torf, bitkinin yeteri oranda su almasını sağlar.
  • Torf, lifli bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda Durpeta torflarımız pH değeri bakımından da bitki yetiştirilmesi açısından ideal değerlere sahiptir. Bitkiler için önerilen torf toprak, 5.5 ve 6.5 pH aralığındadır. Bu değer ise, toprağın verimli olmasını sağlar.
  • Durpeta marka torflarımız içerisinde, besleyici elementler bulundururlar. Bunlar Azot (N), Diamonyum Fosfat (P2O5), Potasyum Oksit (K2O). Ayrıca bitkinin yaşaması için olmazsa olmaz besin maddeleri olan Demir, Mangan, Bakır, Bor ve Çinko gibi mikroelementleri de içerisinde barındırır.
By | 2022-04-12T09:14:37+00:00 Nisan 12th, 2022|Categories: BİTKİLER, BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?, SAKSILAR HAKKINDA|BAHAR BAKIMI: TOPRAK VE TORF için yorumlar kapalı

About the Author: