TİLLANDSİA BAKIMI (HAVA BİTKİSİ BAKIMI)

BAKIM

SULAMA

Tillandsialar süngere benzerler, nasıl süngeri biraz ıslattığınızda nemi uzun süre muhafaza ederse, Tillandsiaları hafif bir şekilde spreyle suladığınıza uzun süre ıslak kalabilir. Kuruduğunda yapacağınız ufak bir spreyleme ile yine uzun süre su ihtiyacını karşılayacaktır.

TillandsialarI sulamak için birden fazla yöntem vardır ki bu bazen kafa karışıklığına yol açabilir.

Ama önce şunun altını kalın bir kırmızı kalem ile çizelim, Tillandsiaların suya ihtiyaç duymadığı bilgisi kesinlikle yanlıştır ve bitkinizin suya ihtiyacı vardır. Tüm bitkilerin fotosentez yapması için, su ve ışığa gereksinim duymaktadır.

Tillandsiaları sulamanın 3 yolu vardır;

  1. a) Sisleme yaparak spreyle sulama
  2. b) Suya batırmak
  3. c) Islatmak

 

Her üç yöntemde değişik aşamalarda uygulanabilir, içinizden sizin için en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Bu üç yöntemi deneyip tanıdıktan sonra bitkiniz için hangisinin daha uygun olduğunu zaman içinde kendiniz karar verebilirsiniz.

 

BANYOLAR TİLLANDSİA İÇİN EN İYİ YETİŞMEORTAMI MIDIR?

 

Tillandsialar nemi havadan temin ettikleri için, genel olarak bu bitkilerin banyoda daha iyi yetişeceğine dair bir kanı vardır. Ama bu teori ile ilgili 2 tane sorun vardır. İlk olarak banyolarda genel olarak çok az doğal ışık vardır. Banyo pencereleri genel olarak mahremiyet  için şeffaf değildir ve diğer pencerelere göre ufaktır. Nem de sadece siz banyoyu kullanırken ortaya çıkar. Suyla işiniz bittikten hemen sonra nem miktarı da düşecektir. Kısacası banyodaki nem miktarı bitkiniz için biraz daha fazla nem sağlayacak olsa da yine de sulama gerekecektir. Ama banyonuzda yeterli güneş ışığı varsa, Tillandsialar için mükemmel bir ortam yaratabilirsiniz.

 

1)SİSLEME YAPARAK SULAMA

 

Sisleme birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir, çünkü bitkinizi kabından veya içinde bulunduğu ortamdan çıkarmanıza gerek kalmayacaktır. Yani bitkinizin görsel durumunu bozmadan bakımını yapabilirsiniz. Aynı zamanda her gün düzenli yapacağınız bir sisleme ile hem bitkiniz ile aranızda bir bağ kuracaksınız, hem de bitkinizin yüzeysel su ihtiyacını düzenli olarak karşılarsınız. Ama unutmayın ki sisleme sadece yapraklara gelecek, bu suyun da bir kısmı buharlaşacak ve orta vadede bitkinizin su ihtiyacını karşılayamayacaksınız. Unutmayın ki bitkinin üzerindeki trikomelerde suyun büyük bir kısmını kendine alıp, diğer bitki kısımlarına suyun gitmesini engelleyecektir.

Hafif bir sisleme daha yoğun yapılacak olan sulamalar arasındaki zaman aralıklarında uygulanması faydalı bir seçimdir. Ama sadece sprey ile sulama yapmak istiyorsanız, yaptığınız sislemenin yoğun olduğuna, bitkinin tüm kısımlarına suyun geldiğinden emin olun ve haftada bitkinizin tür özelliklerine göre 3 – 7 defa sulama yapın. Gri, kurakçıl özellikteki Tillandsialar için sabah yapılacak olan bir sisleme iyi olacaktır. Eğer çok seyahat eden biriyseniz  ve evde olmadığınız zamanlar fazla ise genel olarak kurakçıl türlere yönelin. Kurakçıl türler için hafta da 1 – 2 kere yapılacak olan iyi bir sislemeyeteri olacaktır. Mesic türler için ise sisleme hariç diğer seçenekleri de  da uygulamanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Fazla spreylemenin eviniz için bir diğer sıkıntısı da ev mobilyalarında bırakacağı lekeler, elektronik eşyalarda yaratacağı sıkıntılar olabilir. Bu durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız biraz sonra bahsedeceğimiz seçenekleri  kullanmanızı öneririz.

2) YIKAMA

Birçok Tillandsia düzenli yağış ve yeterli nemin olduğu yağmur ormanlarından temin edilmektedir. Bu türlerin ev ortamında daha düzenli bir bakıma gereksinimleri olacaktır. Bazı kurakçıl türlerinde çok yaprakları olduğundan, iyi bir sulamaya ihtiyaçları olacaktır. Bu bitkileri su ile yıkamak, sislemeden daha yoğun bir sulama sağlayacak ve bitkinizin daha fazla su almasını sağlayacaktır. Bitkinizi uzun süre bir musluğun altına tutun, tutarken çevirin ve her tarafın ıslandığından emin olun. Bu uygulamayı haftada 2 ile 4 kere arasında tekrarlarsanız bitkiler için gerekli suyun alınmasını sağlayacaktır.

3) SUDA BEKLETME

Bu sistem yapılabilecek en yoğun sulamadır ve bitkinin suya doymasını sağlayacaktır. Temiz bir kaba temiz su doldurun. Bitkinin tamamı suya girecek şekilde kabın içine yerleştirin. Haftada bir yapılacak olan uygulama için, bitkilerin suyun içinde 1 – 2 saat kalması yeterli olacaktır. Uzun bir bekletme fazladan bir bardak su içmek gibi olacaktır ve bitkinin su ihtiyacının daha uzun süre karşılanmasını sağlayacaktır. Eğer bitkilerinizde kuruma ve sudan kaynaklanan bozulmalar görüyorsanız 5 saate kadar tutabilirsiniz.

YETERSİZ VE AŞIRI SULAMA

Eğer yaptığınız sulama hakkında kafanızda soru işaretleri varsa, sulama aralarında bitkinizi gözlemleyin ve inceleyin. Ölmeden çok önce sulamanızın hatası konusunda, size bu konuda uyarılar verecektir. Yapraklar zayıflayıp solmaya başlayacak ve yaprak uçlarında kıvrılmış yanıklar göreceksiniz. Eğer sadece şişleme yapıyorsanız ve yukarıdaki belirtiler ortaya çıktıysa, diğer seçenekleri deneme zamanız gelmiş demektir. Birçok kurakçıl tür yeterli sulamadan sonra eski güzel ve sağlıklı haline dönecektir.

Aşırı sulama bu bitkiler için çok sık rastlanan bir sıkıntı değildir, hava ile temas halinde olan bitkiler fazla sudan kısa zamanda kurtulacaktır. Ama su kaynaklarını yanında olan bitkiler, mesela nemlendiriciler gibi fazla sudan çürüyebilirler. Bir başka sıkıntıda fazla su isteyen bitkiler ile beraber kullanılan tasarımlarda, diğer bitkilere verilen aşırı su çürümelere neden olabilir.

 

By | 2017-07-13T09:51:08+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: HAVA BİTKİLERİ HAKKINDA|TİLLANDSİA BAKIMI (HAVA BİTKİSİ BAKIMI) için yorumlar kapalı

About the Author: