TİLLANDSİA HAKKINDA

HAVA BİTKİLERİ

Tillandsialar, genel olarak hava köklü bitkiler olarak da bilinirler, Bromeliad familyasının 600 türle temsil ettiği en geniş ailesidir. Ananas bu büyük ailenin yenilebilen tektürü olup, değişik renk ve yaprak özelliklerine sahip yüzlerce değişik bireyi vardır. Tillandsialar,  bu ailenin kuşkusuzen değişik bireyidir. Bu bitkinin en önemli özelliği sınırlı bir pexcash kök yapısı oluşturmasıdır ki, bu sığ kökleri genelde bir ağaç veya bitkiye tutunup, gerekli güneş ışığını ve suyu tutunmuş olduğu ortamdan sağlar. Diğer Brommeliadfamilyası türlerinde suyu depolayacak organeller mevcuttur.

Genel olarak bu bitkilerin suya ihtiyaç duymadıkları gibi yanlış bir kanı vardır. Her bitkinin olduğu gibi,  Tillandsia bitkiside su ve havaya ihtiyaç duyar ama bu ihtiyaçlarını diğer bitkiler gibi karşılamaz. Bitki genel olarak hava bitkisi olarak anıldığı için suya ihtiyaç duymadığına inanılır ama aslında hava bitkileri, toprak veya benzer bir karışıma ihtiyaç duymadan, başka bir bitkisel organizma üzerine tutunarak hayatlarını sürdüren bitkilerdir ve kesinlikle suya ihtiyaç duyarlar. Doğal ortamlarında suyu da havadaki nemden sağlarlar.

Epifitler yani hava bitkileri içine orkideler, yosunlar, bazı sukulent türleri, eğrelti otları, algler ve neredeyse tüm Bromeliad familyasını içine alan büyük bir ailedir. Biryere tutunarak havada yaşayan bu bitkilerin ev içinde, doğal ortamdaki yaşamlarını sürdürmesine olanak yoktur bu nedenle bu bitkilerin kesinlikle bakıma ihtiyacı olacaktır.

DOĞAL YAŞAMA ALANLARI

Tillandsia bitkisi, genel olarak Meksika, Orta ve Güney Amerika, ABD nin güneybatı kesimlerindeki sıcak iklim kuşaklarında doğal yayılım alanı gösterir. Yoğunluklu olarak  yağmur ormanlarında, sahil bölgelerinde, çöllerde ve bataklıklarda yaşarlar. Bu alanlarda kendilerine bir ağaç bulup, bu ağaçlara tutunarak yaşarlar. Ağaç ve gövdelerdeki yarıklar, dağlık bölgelerdeki kırıklar, yoğun dallı çalılar bu bitkiler için tercih edilen evlerdir. Kentsel alanlarda bazen tellere de tutundukları görülmüştür. Yeterli güneş ışığını yakaladıklarında son derece sağlıklı bir gelişim göstereceklerdir.

By | 2022-09-05T15:42:28+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: HAVA BİTKİLERİ HAKKINDA|TİLLANDSİA HAKKINDA için yorumlar kapalı

About the Author: