SUKULENTLER HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

SUKULENT BİTKİLERİMİ NEREYE KOYMALIYIM?

 

Bir çok sukulent türü, direk veya dolaylı güneş ışığını tercih eder. Güneş alan bir pencerenin yanı, birçok Güney Afrika ve Amerikan Çöl orijinli sukulent için idealdir ama dikkatli olun, fazla güneş bitkilerinizi yakabilir. Yeni aldığınız bir bitkinin ortama adaptasyonu için 2 – 3 gün boyunca güneşli bir noktada tutabilirsiniz, özellikle intertten aldığınız bir bitki 3 – 4 gün boyunca güneş görmediği için, bitki için faydalı olacaktır. Genel olarak sukulentbitkilerinizi dolaylı güneş ışığı alan yerlerde tutmanızı öneririz. Yağmur ormanlı kökenli türler, notmal habitatlarında sahip olduğu koşulları severler, bu bitkilerin ışık ihtiyacı daha azdır, çünkü doğada orman örtüsünde ağaçların dallarından süzülen ışıklarla yaşarlar. ( Epiphyllum, Hoya ve Cerapegies gibi )

BİTKİME NE SIKLIKTA SU VERMELİYİM?

En önemli nokta, toprak bir önceki sulamada verdiğiniz tüm suyu almadan, yani toprak kurumdan, ikinci bir sulamama yapmamanızdır. Kesinlikle bitkilerinize alabileceğinden daha fazla su vermeyin. Saksının altına içinde su bulunan bir tabakla sulamak istiyorsunuz, tabağı 2 saatten fazla saksının altında tutmayın yoksa köklere zarar verirsiniz. Yaprak sukulentlerine kaktüslerden daha fazla su verebilirsiniz ama yazın bile haftada 1 yapacağınız sulama yeterli olacaktır. Kış aylarında veya soğuk iklim koşullarına alışkın türler için kış aylarında sulamayı tamamen kesin. Kış aylarında 2 hafta da bir yapacağınız sulama bitkileriniz için yeterli olacaktır https://lavagabonddame.com/hizmet-tespit-davasi/.

MUSLUK SUYU KULLANABİLİR MİYİM?

Şebeke suyu genelde içinde çözülmemiş tuz bileşikleri içerir ki, bunlar toprakta depolanarak bitki köklerinize zarar verebilir. Bazı şebeke sularının da alkali özelliği vardır ve  bu birçok tür için sıkıntılı bir durumdur. Birçok yerel su yumuşatıcıları iyon değişimi bazlı olarak, kalsiyumu sodyum iyonu ile değiştirir, bu ortamı bitkiler için daha yaşanabilir duruma getirir. Bazı sulara eklenen floroid ise hassas türlerinin yapraklarında zehir etkisi yaratır.

Eğer yağmur suyunu biriktirme ve kullanma şansınız var ise, bitkilerinize bu sudan verin çünkü bitkiler için en iyi su bu sudur. Buzdolaplarından ve derin donduruculardan elde edeceğiniz buzu eritip sulama da kullanabilirsiniz çünkü bu su da ozmos dönüşümünden elde edilen saf sudur.

Bunları elde etme şansınız yoksa içme suyu kullanmanızı öneririz.

 

KIŞ BAKIMI NASIL OLMALI?

Birçoksukulent türü, Kuzey Yarımkürede kış ayları boyunca uykuya geçer bu yüzden sulamayı asgariye indirmek lazımdır. Eğer bitkileriniz dışarıda bahçe de ise, ilk donun etkisini engellemek için, bitkilerinizi bir örtü ile koruma altına almanızı öneririz. Örtü olarak çuval bezi veya bitki koruma için özel olarak üretilmiş malzemelerden kullanabilirsiniz.  Don olmayan bir kış birçok bitki içim sorun çıkarmaz ama bazı özel ve kırılgan türleri yine de korumak lazımdır. Örnek verecek olursak, Echinocactus grussonii kış aylarında eğer korunma altına alınmazsa gövdesinde kahverengi yanıklar oluşabilir. Serin ama kuru bir kış kaktüslerin çiçek açmasında etkili olacaktır.

Çok az tür kışın büyür ve çiçek açar, bu türlerin sulanması gerekecektir. Bu türlerCrassulaceae , Tylecodons familyasına ait bitkiler ve Disocorea elephantipestir. Eğer bitkiniz kış aylarında büyümeye başlayıp, yeni yapraklar yaptıysa bu bitkilerin sulama zamanı gelmiş demektir.

 

KAKTÜSÜM, SUKULENTİM YUMUŞAMAYABAŞLADI VE RENGİ KOYULAŞTI, SARARIYOR NE YAPMAM LAZIM?

Eğer böyle bir sorununuz varsa, tahminen bitkinize çok fazla su vermeye başladınız ve bitkiniz çürüyüp ölmeye başladı. Bu durumda bitkinizi kurtarmak zor olacaktır, hemen su vermeyi kesin, eğer toprak hala fazla ıslaksa saksını ve toprağını değiştirin. Kesinlikle gübre vermeyin.

 

BİTKİMİN ÜZERİNDE PAMUKUMSU BEYAZÖBEKLER VAR? NE YAPMALIYIM?

Bu pamuk bitinin bitkinizin üzerine yerleştiğinde, bitkinizin öz suyunu emdiğinin göstergesidir. Öncelikle hastalıklı bitkiyi diğer bitkilerden uzaklaştırın ve karantinaya alın. Daha sonra bir uzmandan konu hakkında yardım alın ve doğru ilaçla bitkinizi ilaçlayın.

BİTKİMİN TEPESİ KARARMAYA BAŞLADI? NEYAPMALIYIM

Kırmızı Örümcek diye adlandırılan bir zararlı türü olan mayklar, bu soruna neden olabilirler. Öncelikle hastalıklı bitkiyi diğer bitkilerden uzaklaştırın ve karantinaya alın. Daha sonra bir uzmandan konu hakkında yardım alım ve doğru ilaçla bitkinizi ilaçlayın.

KAKTÜSÜM ÇOK UZADI VE KIRILMASINDANKORKUYORUM. NE YAPMAM LAZIM?

Bu durumda öncelikle saksınızı büyütmenizi öneririz. Saksı büyüdükçe bitki kökleri daha rahat büyüyecek ve bitkinin daha rahat ayakta kalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bitkinin kök boğazının yanlarına sabitlemesi için, paralel olarak ahşap, beton veya plastik sabitleyiciler kullanabilirsiniz

 

KAKTÜSÜM DÜŞTÜ VE GÖVDE BOYUNDANİKİYE BÖLÜNDÜ. NE YAPMAM LAZIM?

Alt kısım dikildiğinde, 2 – 3 ay içinde yanından yeni dallar oluşturmaya başlayacaktır. Bitlinin bu kısmını normal bir dikim yaparak dikebilirsiniz. Diğer kısmı kurtarmak istiyorsanız, keskin bir bıçağı önce bir alkolle sterilize edin ve kırılma noktasının biraz üzerinden düz bir şekilde kesin. Bu kısmın üstünde dal veya yaprak varsa bunları budayın, daha sonra 2 hafta boyunca temiz bir ortamda bekletin.2 hafta sonra bulabiliyorsanız bitkinin kök kısmı olacak dip kısmına biraz köklendirme hormonu sürüp, temiz bir karışıp hazırlayıp, uygun bir saksıya dikin. Az miktarda sulamayı aralıklı olarak yapın, zaman içinde kök gelişimi başlayacaktır.

By | 2023-06-14T13:01:42+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: SUKULENTLER HAKKINDA|SUKULENTLER HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR için yorumlar kapalı

About the Author: