KAVUZLU BUĞDAY UNLU PİZZA HAMURU

2 adet 25 cm’ lik veya 3 adet 20 cm’lik pizza elde edilir.

Hazırlanma süresi: 2 saat, kabarması için 24 saat

 

Kavuzlu buğday unu tüm İtalya’da emmer veya farro olarak bilinen normal buğday ununun bir karışımıdır. Bazı söylentilere göre MÖ 7000 yılına dayanan bir tarihinin olmasıyla insanlığın en eski hububatlarından biri olarak kabul edilir. Hamur mayasını yapmaya kavuzlu buğday unu ile başlıyoruz ve yapısına farklı bir boyut katmak için az bir miktar irmik ekliyoruz. Kavuzlu buğdayın suda çözünürlüğü yüksek olduğu için sindirimi kolaydır. Dolayısıyla buğday ununu zor hazmedenler için idealdir.

 

MAYASI İÇİN

¼ bardak + 2 yemek kaşığı ılık su

1 tatlı kaşığı aktif kuru maya

¼ bardak + 3 yemek kaşığı kavuzlu buğday unu

 

HAMURU İÇİN

1 bardak çok amaçlı un

¼  bardak + 3 yemek kaşığı irmik unu

1 yemek kaşığı rafine tuz

Yarım bardak soğuk su

2 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı

 

 

MAYANIN HAZIRLANMASI

  1. Ilık suyu stand mikserinin çalışma kasesine koyun, mayayı suyun yüzeyine eşit bir şekilde serpiştirin. Bütün mayanın ıslanması için çok az karıştırın. Kavuzlu buğday ununu ekleyin ve topaklanma kalmayana kadar ve bütün karışım ıslanana kadar çırpın. Kaseyi sıcak bir ortamda bekletin.

 

 

  1. 30-40 dakika sonra mayanın yüzeyinde küçük kabarcıkların oluşmaya başladığını ve hoş bir mayalı ekmek kokusunun ortaya çıkmaya başladığını görmelisiniz. Eğer 40 dakika sonra maya aktifleşmiş görünmüyorsa bir 15 dakika daha bekleyin ve tekrar kontrol edin. Eğer hala kokulu ve köpüklü görünmüyorsa mayayı atın ve baştan başlayın. Kullandığınız suyun el yakmayacak sıcaklıkta olduğuna ve mayanızın son kullanma tarihine dikkat edin.

 

 

HAMURU YAPMAK İÇİN;

  1. Geniş bir kasede unu ve tuzu güzelce karıştırın. Un ve tuz karışımından yarım bardak alıp, kabarcıklanan maya karışımına aktarın ve soğuk su ekleyin. İyice karıştırın ve 30 dakika daha bekletin.

 

  1. Stand mikserine hamur yoğurma ucunu takın. Kalan un karışımını ve zeytinyağını çalışma kasesine ekleyin ve orta hızda 3 ila 5 dakika arası yoğurun. Yoğurmanın daha iyi olması için yarısında durdurup kancadaki hamuru temizleyin. Tekrar yoğurmaya devam edin. Hamurlar, kaseden ayrılmaya başlayıp elastik ve hafif yapışkan bir kıvama gelmelidir.

 

  1. Elde ettiğiniz yumuşak hamuru toplayıp mayalanması için geniş bir kaseye aktarın. ( Eğer hamur çok kuru görünüyorsa, hamura elimizle bir kaç damla su atıp yoğurabiliriz. Eğer çok ıslak ve yapışkan kıvamdaysa, biraz un serpiştirip yoğurabilirsiniz).

 

  1. Hamuru kasede bırakıp üzerini streç film ya da mutfak havlusu ile örtün ve hamur iki katı kadar kabarana dek yaklaşık 2 saat kadar sıcak bir ortamda bekletin. Eğer zaman varsa hamurun güzel kabarması için buzdolabında bir gece bekletmek gerekir. Hatta iki güne kadar bile bekletilebilir. Lezzet, daha kompleks bir hale gelecek ve bu uzun süren fermentasyon süreci ile hamur daha esnek olacaktır.

 

  1. Ya hemen ya da sonraki gün, kabaran hamurunuzun hafifçe unladığınız çalışma zemininde birkaç kez yoğurun. Sonra 2 veya 3 eşit parçaya bölün. Hamur toplarını, iki elinizle dairesel hareketlerle küçük yastık şekli verin. Her birini hafifçe ters çevirin ve tekrar bastırın. (Hamur, streç filme sarılıp bir aydan uzun süre dondurulabilir. Aşağıdaki adıma geçmeden önce dondurulmuş hamuru buzdolabında yavaşça çözdürebilirsiniz.)

 

  1. Hamur toplarını, unlanmış bir tepsiye 8 -10 cm aralıklı yerleştirin. Tepsinin üzerini gevşek bir şekilde streç film ile kapatın ve mayalanması için oda sıcaklığında 1 saat daha bekletin. Sert bir hamurdan havalı bir yastığa dönüştüğünü ve boyutunun yükseldiğini fark ettiğinizde artık pizza hamurunuzu şekillendirebilirsiniz.
By | 2017-05-17T14:37:13+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: PİZZA HAMURLARI HAKKINDA|KAVUZLU BUĞDAY UNLU PİZZA HAMURU için yorumlar kapalı

About the Author: