ATEŞİN YAKILMASI

ODUN ÇEŞİTLERİ

YUMUŞAK ODUN: Çam ve ardıç gibi yumuşak odunlar,  hızlı ve yoğun sıcaklıkta alev oluşturduğu için ateşi tutuşturmak için uygundur. Bu tip odunları yakmaya devam ettirmek iyi bir fikir değildir, çünkü yoğun kokusundan dolayı yiyecekler pişerken bu kokudan etkilenecektir. İdeal olanı bu yumuşak odunları sadece tutuşturmaya başlarken kullanmak sonra pişirme esnasında ateşin ağır, yoğun ve sürekli yanmasını sağlamak için sert odunların eklenmesidir.

KURU, SERT ODUN: Ateş yakmak için en iyi materyal kuru odundur veya cansız, yeşil, dallı odunlardır. Elma, badem ve kiraz gibi meyve odunları  tatlı bir aroma açığa çıkarır ve yiyeceğe tat katar. Meşe odunu, ateş çukurunda yemek pişirmek için mükemmeldir çünkü  daha sert bir odundur, daha fazla sıcaklık açığa çıkarır ve uzun süre yanar. Ceviz ve mesquite gibi odunlar et ve kümes hayvanları etini çok iyi tamamlayan daha güçlü isli bir tat meydana getirir.

İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI

Köz ve kömürlerden yayılan ısı, pişirme için mükemmeldir. En iyi strateji, ateşin iyi bir köz öbeği oluşturduğu noktaya kadar yakılmasına izin vererek, güçlü ve sürekli olarak en az bir saat yanan bir alev oluşturmaktır. Bu istikrarlı bir ısı tabanı sağlayacaktır.

Kömürleri veya közleri ayırmak için şömine küreğiyle ateş çukurunun bir yanına ayırırken diğer yanda küçük bir ateş yanmaya devam eder. Küçük ateşe sürekli olarak çıra ve küçük kütükler ekleyin ve köz olanları bir kenara ayırın. Ayrıca közlerin üzerinde birşeyler pişirirseniz ara sıra pişirme kabının altına yeni közleşmiş kömürleri atabilirsiniz.

Asla açık ateşte pişirmeyin, çünkü ısı değişkendir  ve yemeğinizin içi pişmeden önce dışını yakma ihtimaliniz yüksektir.

Gazyağı veçakmak gazı gibi kimyasal tutuşturuculardan kaçının. Ateş yakmak için yalnızca kibrit ve uzun uçlu çakmak kullanın.

Asla ahşap bir döşemede veya doğrudan çimlerin üstüne yerleştirmeyin. Çakıl taşlı bir zemin veya çimsiz sert zemin kolay alternatifler olsa da fayans veya beton döşemeli bahçe avlusu en güvenli yerdir. Ateş çukuru için belirlenen yerin evden en az 3 metre uzakta olduğundan ve tepesinde yanıcı bir şey olmadığından emin olun.

Eğer ateş çukurunun yerleştirdiğiniz zemin veya ateş çukurunun iç kısmı nemliyse altına büyük kütüklerden bir taban oluşturun.  İlave kütükler ve çubuklarla tabandaki kütüklerin üzerinde ıslak zeminden uzak ateş yakabilirsiniz.

ODUN ATEŞİ NASIL YAKILIR

İyi bir pişirme ateşi oluşturmak için üç çeşit ve boyutta malzeme gereklidir: kav, çıra ve yakacak odun.

KAV: Genellikle kuru veya yanıcı bir malzemedir ve kibrit veya uzun uçlu çakmakla yapılan birkaç kıvılcımla çabucak tutuşur. Tutuşturucu malzeme olarak genel olarak gazete, kuru yapraklar ve çalılar, karton, küçük kuru dallar ve ahşap parçaları kullanılır. Kav öncelikle ateş çukurunun içerisine yerleştirilir ve tutuştuğu zaman üzerine çıra koyulur.

ÇIRA: İnce kırılmış yakacak odun, küçük ağaç dalları ve biraz daha büyük kurutulmuş dallar, bir ateş çukuru için mükemmel bir tutuşturucudur. Püf noktası, daha büyük odun parçalarını tutuşturmak için gerekli olan ateşi besleyecek şekilde yeterli miktarda çıra kullanılmasından emin olmaktır.

Odunların etrafındaki ve içindeki oksijen sirkülasyonu iyi bir ateşin anahtarıdır. Kav ve çıra ile başlayın. Kuru odunları üst tarafa çapraz bir biçimde destekleyip istifleyerek bir çadır veya çapraz bir yapı oluşturun. Bu yapıda en uygun oksijen akışı için asgari miktarda biraraya getirilmiş odun kullanılır.

Ateş elde etmek için başka bir yöntem kavı çıraların ve daha büyük odunların arasına dizerek sonra ateşin yakılmasıdır. Ateş yanarken, kuru odunlar iyice yanana kadar odun yığının altına yavaşça biraz daha çıra ekleyin.

Ateşi sürdürmek  için zaman zaman yanan kütüklerin üzerine biraz daha yakacak odun ekleyin. Odunların tamamen yanarak köz olmasını sağlayın. Ateşi çukurda ikiye ayırın, böylece bir taraf sıcak közleri barındırırken diğer tarafta sürekli yanan bir ateş kalır.

Bir odun ateşi oldukça uzun bir süre sıcak kalır. Alevleri düzgün bir şekilde söndürmek ve bütün kömür ve közleri soğutmak için programınızda yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Yanan bir ateş çukurunu başıboş bırakmayın.

By | 2018-02-28T10:26:56+00:00 Eylül 20th, 2017|Categories: ŞÖMİNELER HAKKINDA|ATEŞİN YAKILMASI için yorumlar kapalı

About the Author: