SOYA VE LİMON SOSLU BİFTEK

PORSİYON: 6 – 8

 

PİŞİRME YÖNTEMİ:

DOĞRUDAN VE DOLAYLI ATEŞ

 

ÖNERİLEN ODUN:

CEVİZ, MEŞE, MESQUITE

 

MARİNE ETME SÜRESİ

4 – 12 SAAT

 

PİŞİRME SÜRESİ:

40 DAKİKA

 

SALAMURA 

1 ½  FİNCAN ELMA SUYU

¼ KASE SOYA SOSU

3 YEMEK KAŞIĞI BAHARATLI TUZ

3 YEMEK KAŞIĞI KOYU MISIR ŞURUBU

2 ½ YEMEK KAŞIĞI TAZE LİMON SUYU

1 YEMEK KAŞIĞI KIRMIZI PUL BİBER (ÖĞÜTÜLMÜŞ)

2 ÇAY KAŞIĞI WORCESTERSHIRE SOSU

1 ½ ÇAY KAŞIĞI MSG (İSTEĞE BAĞLI)

1 ÇAY KAŞIĞI SARIMSAK (KIYILMIŞ)

¼ ÇAY KAŞIĞI ARNAVUT BİBERİ

¼ ÇAY KAŞIĞI ZENCEFİL (ÇEKİLMİŞ)

 

1 ADET TRİ-TİP (BİFTEK) (YAKLAŞIK 1.132 GR)

2 ADET SIĞIR ET SUYU TABLETİ

 

Tri-tip, sığırın karnının dış kısmında arka bacağının hemen önünde bulunan alt filetodan elde edilir. Bu küçük biftek parçası, 681 ila 1.134 gr ağırlığında, 5.08 cm kalınlığındadır. Avrupa’da bu biftek türüne bazen şekli sebebiyle “üçgen biftek” de denir.

 

Geçmişte kasaplar, her sığır gövdesinde yalnız iki küçük tri-tip olduğu için bu az tanınan et türünü seyrek olarak satışa çıkarırdı.  Tipik olarak ya kıyma yapılır ya da yahni için küp küp kesilirdi. Ancak yağsız ve ucuz olduğu için yakın zamanda özellikle Avrupa’da popüler oldu.

 

Bu etin tadı güzel, yağ içeriği düşüktür. Tri-tip ideal lezzet için genellikle marine edilerek ve/veya baharat katılarak doğrudan ateşte yüksek bir sıcaklıkta ızgarada pişirilir. Eti liflerine dik açıyla kesmek bu etin yumuşaklığını en ideal seviyeye getirir.

Sığ bir fırında kullanmak için pişirme kabı ya da yeniden kapanabilir bir plastik torba içinde, salamura içerik malzemelerini iyice karıştırın. Bifteği ekleyerek kapağını ya da ağzını kapatın. Buzdolabında 4-12 saat marine edin.

 

Pişmeye hazır olduğunda biftek et suyu tabletlerini toz halinde ufalayın. Tri-tip’i salamuradan çıkararak salamurayı atın ve ete hafifçe vurarak kuru hale getirin.  Eti eşit olarak et suyu tozuna bulayın ve ete yapışması için hafifçe vurun.

 

Mangal kömürü ve/veya odun ile ızgaranın bir tarafında ateş yakın, diğer tarafı boş bırakın. Böylece pişirme işlemi için dolaylı ve doğrudan olmak üzere iki alan elde edilir. Tri-tip’i, her yüzü için 4-5 dakika olmak üzere, ızgarada doğrudan sıcak kömür üzerinde pişirin (yaklaşık 260 °C). Bifteği ızgaranın soğuk tarafına alarak (yaklaşık 149 °C) kapağını kapatın ve orta-az pişmiş – orta pişmiş seviyesi için ilave 30 dakika ya da tri-tip iç sıcaklığı 57 – 63 °C’ye ulaşıncaya kadar pişirin.

 

Bifteği kesmeden önce 15 dakika boyunca çadır gibi şekillendirilmiş folyo altında dinlenmeye bırakın. Daha sonra afiyetle yiyin.

By | 2017-05-18T06:53:29+00:00 Mayıs 18th, 2017|Categories: GREENMALL ÖZEL YEMEK TARİFLERİ|SOYA VE LİMON SOSLU BİFTEK için yorumlar kapalı

About the Author: