Sanatın En Sıcak Hali:Chimenea

Bugün birçoğumuzun ısınma ve dekorasyon için kullandığı muazzam bir görüntüye sahip chimenealar aslında 400 yıllık bir tarihe sahiptir. 17. yüzyılda Meksika’da ortaya çıkmış olan bu şömineler tamamen el emeği ile birleştirilerek, pişmiş kilden yapılmış. Geçmişte yemek pişirme, ekmek yapımı ve ısınma gibi evsel ihtiyaçların giderilmesi amacıyla kullanılmıştır.
Günümüzde artık chimenealar yemek pişirme amacına hizmet etmekten çıkmış, modern evlerin oluşumuyla bahçe ve teraslarda ev sakinlerinin, arkadaş gruplarının etrafında toplanıp keyifli sohbetler yaptığı, eğlendiği bir ısınma aracı haline gelmiştir. Meksika’da ortaya çıkıp günümüze kadar gelen bu chimenealar, birçok farklı tasarımda ve desende üretilmektedir.

Peki bu muazzam chimenealar nasıl bu görünümü alıyorlar?
Ham kilin ıslatılarak çamurlaştırılması ve ardından istenilen tasarıma uygun olarak şekil verilmesi ile iki ayrı parça şeklinde baca ve taban kısmı olarak yapılıyor. Kısa bir süre hava ile kurumaya bırakıldıktan sonra kusursuz görünümüne kavuşturulmak üzere birleştiriliyorlar. Aslında her şey bitmiş gibi gözükse de en önemli kısma gelindiğini söyleyebiliriz.

Oluşan chimenea birkaç gün daha havada kurumaya bırakılıyor ve ardından 900+ derecelik fırında pişiriliyor. Burada en önemli konu kilin tamamen kurumasına izin vermek, çok ıslakken fırına yerleştirilen chimenealar çatlama yapacağından kurumasına dikkat etmek gerekiyor. Ve son mucizevi dokunuş olan, fırınlanan chimeneanın rustik bir görünüme kavuşması için dış kısmının boyanması ile artık chimenea hazır hale geliyor.

Siz bu muhteşem chimeneayı evinizin bahçesinde nasıl kullanmalısınız?
Chimeneaları muhteşem mimarileri ve harika görünümleri ile evlerimizde görmek istesekte bu şömineler iç mekâna uyumlu değildirler. Kilden yapıldıklarından çok düşük bir ihtimalde olsa çatlama ve kırılma yaşanması durumunda kullandığınız kapalı alanda yangın çıkması muhtemel olacaktır. Dış mekânda kullanmak daha tehlikesiz olacaktır. Chimeneayı koyacağınız zemin yanmaya elverişli olmamalıdır. Mutlaka altına sert bir plaka koyularak yakılmalıdır.
Chimenealar odun yakılan şöminelerdir. Doğrudan kömür yakılması çok yüksek ısı sağladığından şöminenizin patlamasına neden olabilir. Bu nedenle şöminenizde sert, az kıvılcım çıkartan odunlar kullanmak daha doğrudur. Örneğin sıkıştırılmış talaş ile oluşturulan kokusuz odun kullanabilirsiniz.
*Burada ufak bir ipucu verecek olursak, chimeneanın daha yavaş ısınmasına izin vererek, ateşinizi her zaman küçük bir çıra ile yavaş yavaş oluşturmanızı öneririz see.

Chimeneanızı kullandıktan sonra ateşi kesinlikle su ile söndürmemelisiniz. Chimenealar kil olduğundan ıslanmamasına özen göstermeli, kullanımdan sonra üstünü kapatmalı ya da kapalı bir yere koymalısınız.
Blog yazımızı beğendiyseniz ve siz de arkabahçe sohbetlerinizi sanat ve bilimin harika karışımı olan, muhteşem tasarımlı bir chimeneanın etrafında yapmak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz www.greenmall.com.tr

By | 2022-11-05T12:22:56+00:00 Kasım 26th, 2021|Categories: ŞÖMİNELER HAKKINDA|Sanatın En Sıcak Hali:Chimenea için yorumlar kapalı

About the Author: