SAKSILAR HAKKINDA

Sitemizde birçok saksı türü sunulmaktadır. Bu saksıların hammaddeleri birbirinden farklı olup, değişik tasarım ve renklere sahiptir. Saksılarımız içinde plastik, metal, ahşap, toprak, seramik, beton ve benzer malzemeden yapılmış birçok değişik ürün bulunmaktadır. Umuyoruz ki sizde bu geniş yelpazeden kendi zevkinize uygun saksılar bulabilirsiniz.

Doğru saksı seçimi, içindeki bitkinin büyümesi ve sağlıklı kalabilmesi için son derece önemlidir. Saksı seçiminde yapılacak ufak yanlışlıklar bile, bitkinizin bozulmasına ve ölmesine neden olacaktır.

Bu yüzden, size saksı seçimi konusunda bazı ufak ipuçları verelim.

  • Bitkiler yaşayan organizmalardır ve doğru bakıldıkları halde zaman içinde büyüyecektir. Bu yüzden kullanacağınız bitkinin boyuna göre, bitkinin ilerleyen aylarda daha rahat bir gelişim göstermesi için, kök ve gövde gelişimini sağlıklı bir şekilde sağlayabilmesi için, gerekli derinlik ve çapa sahip saksıyı seçmeniz gerekmektedir. Böylede kısa aralıklar içinde saksınızı değiştirmeniz gerekmeyecektir. Bitkinizi üretim saksısından veya bir önceki saksınızdan çıkardıktan sonra, bitki kökü etrafındaki toprağın çapından en az %30 – % 40 daha büyük bir çaplı bir saksı kullanmanız doğru olacaktır. Ağır büyüyen kaktüs ve benzer türler için bu Aralık % 20 – % 30 arası olabilir.

 

  • Açık alanlarda kullanılacak olan saksıların açık hava koşullarına karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Yüksek sıcaklıklar ve UV ışınları saksının şeklini bozabilir, renk bozulmalarına neden olabilir. Tam tersi şekilde de 0 Derecenin altındaki sıcaklıklar da saksılarda çatlama, donma ve kırılmalara neden olabilir. Bu yüzden saksınızı alırken, kullanacağınız bölgenin iklim koşullarını da göz önünde bulundurarak, bu koşullara uygun saksılardan almanız uzun ömürlü bir saksıya sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu seçimi yaparken kaliteli malzemeden üretilmiş plastik hammaddeli saksılar, katkılı malzemeli seramik ve toprak saksılar, paslanmaz metal saksılar, emprenye edilmiş ahşap saksıları seçmek en doğrusu olacaktır. Plastik saksı seçiminde et kalınlığı ince olmayan saksılar seçmek, seramik ve toprak saksılarda fırınlanması yüksek derece sağlanmış saksıları seçmek, ahşap saksılarda empranye edilmiş saksıları seçmek size başarılı sonuçlar sağlayacaktır.

 

  • Bitkiler yaşayan varlıklardır ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Örnek verecek olursak, bir limon ağacı İstanbul koşullarında ilkbahar ve yanaylarında bahçenizde çok güzel bir manzara yaratırken, kış aylarında daha korunaklı bir alana çekilmesi gerekecektir. Böyle özel bitkiler için taşınması kolay, çok ağır olmayan saksıların seçimi daha rahat olacaktır. Bu durumlar için tekerlekli saksı seçimi daha iyi bir yol olabilir.

 

  • Saksının evinizde ve bahçenizde hangi noktada kullanacağınız dönemlidir. Evcil hayvanların ve ufak çocukların olabileceği bölgelerde kullanılacak saksıların, köşeli metal veya devrilme riski olan ağır saksıların kullanımından kaçınılmalıdır.

 

  • Saksı bitkilerinin sulaması son derece önemlidir. Her ne kadar birçok bitki değişik miktarlarda su ihtiyacına sahip olsa da, genel olarak az sulama bitkilerinin kurumasını, fazla sulama da köklerin çürümesine neden olacaktır. Bu yüzden gerekli ayarlamayı yapmak önemlidir. Genel anlamda bitki toprağının elle bakıldığında hafif nemli olması bitki için gerekli suyun ortamda olduğunun işaretidir. Altlarında delik olarak saksılarda, alt tabakta su birikmemesine dikkat edilmelidir. Bu fazla su zaman içinde bitkiler için tehdit oluşturabilecek mikro organizmaların üremesine neden olacaktır. Fazla su tabaklardan alınmalıdır. Altlarında delik olmayan saksılar için, saksı dibine 3 – 5 cm arasında serilecek çakıl taşı veya benzer bir malzeme, fazla suyun toprağın içinden geçip bu tabakaya indiğinde depolanmasını sağlayacaktır. Son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlayan ‘Akıllı Saksı’ sisteminde, su saksının su tutma kısmına verilir ve saksının içindeki sistem suyu bitkinin ihtiyacına göre toprağa verir. Bu tür saksılarda dikkat edilmesi gereken su deposunda gerekli suyun her zaman mevcut olduğunu kontrol edilmesidir.

 

  • Saksıların temizliğinde kimyasal katkı maddeli özel temizlik malzemelerini kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tür leke çıkarıcılar, saksının rengini bozabileceği, toprak saksılarda saksı yüzeylerinden toprağa karışıp bitki köklerine zarar verebilir. Saksılar ıslak bir bezle, gerektiği durumlarda hafif bir sabun ilavesi ile silinmelidir.

 

By | 2017-06-19T15:20:38+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: SAKSILAR HAKKINDA|SAKSILAR HAKKINDA için yorumlar kapalı

About the Author: