ODUN FIRINI NASIL KULLANILIR?

FIRININIZI TANIYIN

Hazır bir fırın satın aldıysanız veya kendiniz için hazırladıysanız, fırın işlevselliğine aşina olmak için biraz vakit geçirmek akıllıca olacaktır. Fırında üç temel öğe bulunur:  altyapı, zemin ve kubbe.  Her birinin rolünü anlamak fırınınızın genel performansını sürdürmesine yardımcı olacaktır.

NASIL ÇALIŞIR?

Fırınınız hava akışı, kırılma, yansıma ve ısının doğasında olan bazı bilimsel özelliklerden yararlanan harika bir buluştur.

Odun fırınınızın üç bileşeni onun işlevinde yardımcı bir rol oynamaktadır. Tabandan başlayan kurulum, kolay bir iş deneyimi rehabs near me, zemin ve kubbe için yapısal destek  sağlar. Uygun korumalı bir yer odunun kuru ve verimli kalmasını iki katına çıkarır, bir kol boyu mesafede olması kullanım kolaylığı sağlar deneme bonusu veren siteler 2022. Buna ek olarak, toprak fırın gibi bazı fırın çeşitlerinde toprak neminin fırın zeminine etki etmemesi önemlidir.  Yapıyı yükseltmek bunu engeller.

Zemin fırının ısıtıcı elementidir. Genellikle ateş tuğlasından ya da yoğun ısıyı tutan bir çeşit döküm levhadan yapılır. Iyi yalıtılmış bir zemin, düzinelerce pizza pişirilecek kadar uzun süre sıcak kalabilir ve sonrasında ateş tekrar karıştırılarak fırın ısıtılmalıdır.

Son olarak kubbe yapısı. Fırının yapısına bağlı olarak kubbe dışarıdan görünür olmayabilir. İç şekline ve kavisine bakın. Kubbe yüksekliği fırın açıklığının boyutuyla orantılıdır ve çekiş veya hava akımı oluşturur; bu da sıcaklığı dolaştırır, dumanı taşır ve baca veya ağız yoluyla dışarı çıkarır.

ORTAM

Fırında sadece tek bir bölüm bulunmasına rağmen,  birkaç farklı pişirme ortamı yaratabilirsiniz. Ateşin şiddetini değiştirmek, yiyeceklerin ne kadar hızlı pişeceğini kontrol etmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Ateşi dağıtmak, ateşin yoğunlaşmasını kısıtlayacak ve daha az ısı üretecek.

Fırınınız pişirme sıcaklığını korumak için birkaç basit teknik kullanır. Başlıcası, odunun yakılmasıyla üretilen enerjinin fırının zemininde, duvarlarında ve çevresindeki yalıtkan katmanlarda tutulduğu kırılmadır. Fırınınızın kırılma özelliğini ölçmenin bir yolu, kullandıktan sonra sabah kontrol etmektir. Sıcaklığı hissediyormusunuz?

Yansıma, iç kubbe eğriliğine sıçrayan ateşin pişirdiğiniz yemeğin üzerine ısı olarak yansımasıdır. Fırın, ısı enerjisi ile dolu, aşırı ısıtılmış, son derece kuru ve sert bir ortamdır. Hava akımı oluşturan çekiş ya da çekim, havanın hareketi yoluyla ısının aktarımı olan konveksiyonu üretmek için o enerjiyle birleşir. Bu çekiş ateşten gelen ısı ile oluşur, bilindiği gibi ısı yükselir.

Daha iyi pişmiş bir pizza için bir dahaki sefere bunu deneyin. Hamuru metal küreğinizle sıyırarak alın, dikkatlice kubbenin iç kısmına doğru kaldırın. Orada birkaç saniye bekletin. Bu kısa kaldırma hareketi pizzayı soğuk bir katmandan oldukça sıcak konveksiyonel bir bölgeye alır.

Pizza malzemelerinin üzerinde kabarmalar ve baloncuklar oluştuğunu göreceksiniz.

.

FIRIN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI

Günümüzde tüketicilere sunulan fırınların bir çoğu kolay bakım talimatlarına uygundur ve nispeten az bakım gerektirir. Beton ve kerpiç fırınların çok fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Çoğunlukla ilgileneceğiniz şey çalışma yüzeylerini temiz tutmanın en iyi yollarını bulmak  ve  bazı durumlarda yapıyı bazı unsurlardan korumakla ilgilidir.  Kullanım aralarında dış manto için kolayca temin edilebilen toksik olmayan çok amaçlı temizleyeciler kullanırım.

Bununla birlikte fırınınızın iyice eskidiğini anlayabileceğiniz birkaç şey var. Fırının ağız kısmında odun dumanından renk değişikliği görülür ve zaman zaman nemli bir bezle silinebilir, ancak bu her zaman devam eder. Kılcal çatlaklar ve ince çatlamalar, ısınma ve soğumanın yarattığı doğal oluşumdur. Çoğunlukla genel görünümü bozmazlar, ancak birkaç yılda bir yapılan yeni bir sıva lekeleri temizleyebilir. Büyük çatlaklar bir sorundur ve daha büyük bir yapısal problem oluşturabilir; nasıl ilerleneceği konusunda fırını kuranla veya üreticiyle iletişim kurmak en iyisidir. Ateş harika bir sterilizatördür ve çoğu zaman dökülen yiyecekleri yakar. Bazen fırının tabanını sert bir tel fırçayla temizleyin (fırın tamamen soğuduğunda) ve yeni bir ateş yakmadan önce külleri ve yanmamış odunları dışarı çıkarın.

Sert ağaç gibi baharatlı meyve ağaçları, çok fazla yağ içermediğinden pişirme için idealdir.

Çam türlerinden ve özellikle okaliptus gibi yumuşak ağaçlardan kaçının. Çok hızlı yanarlar ve bitki özüyle doludurlar. Yağlı ve bitki özlü odun, bol miktarda katran üretir ve bacanıza yapışır. Buna ek olarak havaya siyah partikül dolu duman bırakır. Ateşin sürekli olarak beslenmesi az miktarda kömür tüketimiyle birleşince para ve kaynak israfını arttırır. Bunların hepsi yumuşak ağaç kullanmaktan kaçınmak için bir nedendir.

Son olarak asma dalları özellikle üzüm asması dalları bulabiliyorsanız, bunlar odun fırınında ve ızgarada kullanılmak için idealdir.

FIRININIZI ATEŞLEYİN

Odun fırınınızın motoru tabiki ateştir, böylece güvenli bir biçimde ateşin  yakılması ve bu yanma sürecinin tam olarak yapılması sizi lezzetli yemeklerle ödüllendirecektir. Ateş yakma son zamanlarda bir sanata dönüşmüştür. Son zamanlarda yaşam tarzı dergilerde gördüğümüz kültürel gelişim bizim hayatta kalma çabamızdan doğmuştur. Bununla birlikte ateşi izlemeyi seçerseniz iyi yakılmış bir ateşten keyif alırsınız ve uygulama alışkanlığı kazandırır. Kolay ateş yakma teknikleri ile fırının tüm zevklerini yaşayabileceğiniz söylenir.
Bu bölümde, fırının tam bakımlı olduğu, ateş yakmak ve uzun bir pişirme süreci için hazır olduğunu varsayalım. Fırının ilk kullanımından önce  bakımını doğru yapmak için üretici firmanın talimatlarını uygulayın. Yanlış bakım uygulamaları çatlama, eğilme ve yapının çökmesine sebep olabilir, dolayısıyla bu adımları uyguladığınızdan emin olun- böylece fırın uzun ömürlü olacaktır.

Ateşi tam olarak pişirme yapılacak noktada yakmak, sonrasında uygun hale gelince bir kenara çekmek en iyi yoldur. Ateş yakmaya fırın ağzından yaklaşık 15-20 cm içeride gazete, talaş, kozalak vb kullanıp tutuşturarak başlayın. Ateş yanmak için oksijene ihtiyaç duyar, fırın şeklinizin sebebi bol oksijen sağlamaktır. Genel düşünce, odunları oksijen akışı için aralarında boşluk bulunan çapraz piramit şeklinde tutuşturmaktır.  Tutuşturma esnasında büyük olasılıkla duman çıkacaktır daha sonra baca çekişi dumanı çekecek ve ateş uygun hale gelince duman kalmayacaktır. Yanmaya başlayan ateşi üzerine azar azar ve daha büyük parça çıra ekleyerek besleyin.

Ateş yanarken zaman zaman gözlemleyin ve uygun bir şekilde bir kütük yerleştirin. Burada amaç, istifleme yoluyla havanın, eklediğiniz kütüğün etrafında akmasını sağlayan yer yaratmaktır; dikey istif paralelden daha iyidir veya hava boşlukları yaratmak için kütükleri kırıp dallandırabilirsiniz.

Lezzetli bir pizzanın temel yapı taşlarından biri tabii ki iyi yapılmış ve tamamlayıcı bir sostur. Usta pizzacılar bunun hassas bir denge olduğunun farkındalar, bu yüzden aşırı sos kullanmayın! Düzgün soslanmış bir pizza hamuru, gevrek kabuk tutar, peynirin yanmasını engeller ve mutfağa değer katar.

Bazı pizzaların sade ve başarılı bileşenlerden oluştuğunu göreceksiniz; bunlar hiç sos gerektirmez.

Ve küçük bir ipucu: Pizzanızı hazırlamaya başlamadan önce, tüm malzemelerinizi elinizin altında bulundurma ve kolay erişilebilir bir hale getirme alışkanlığı edinin. Bu dikkatinizi fırındaki pizzaya odaklamanıza imkân tanır. Dikkati dağılmış bir pizzacının kendisini ve pizzalarını yakması daha olasıdır.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
By | 2023-08-27T14:10:52+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: ODUN FIRINI HAKKINDA|ODUN FIRINI NASIL KULLANILIR? için yorumlar kapalı

About the Author: