MANGALDA DOĞRU ODUN SEÇİMİ

Mangal yaparken kullanılabilecek odun türleri neredeyse sonsuzdur. Farklı odun türlerinin etinizin lezzet profilini değiştirmenin yanısıra kuru bulamaç karışımınızın ve sosunuzun etkisini de değiştireceğini unutmayın. İki kaburga dilimini aynı kuru bulamaç karışımını kullanarak, birinivişne odunu diğerini ise ceviz odunuyla yaktığınız ateşte pişirdiğinizde kurubulamaç karışımınızdaki farklı baharatlar ön plana çıkar. Vişne odunu daha tatlı baharatları (kimyon gibi) ön plana çıkarma eğiliminde iken ceviz odunudaha keskin baharatları hafifleştirerek topraksı tatları (kimyon ve kişnişgibi) ortaya çıkarır. Bazen kuru bir bulamaç karışımının ya da sosun kendilezzet potansiyeline ulaşması için bir odun karışımı gerekir.

 

Çoğu gayretli mangalcı kendi bölgesine özel bir odun türü seçerek bu türün açığa çıkardığı tattauzmanlaşmayı öğrenir. Odun türü, mangal denemeleriniz esnasında tek değişmezunsur olmalıdır. Çoğu kişi mangal yaparken çok fazla değişken kullanma hatasına düşerek yemek pişirme deneyimi karmaşa ilesonuçlanır.  Ancak arka bahçenizde pekçok başarılı deneme yaptıktan sonra yeni odun türlerini kullanmaya başlamalısınız.

 

Odun çeşitliliğinin çokönemli olmasının yanı sıra yaşı da göz önüne alınması gereken önemli biretmendir. Odun yaşlandırma süresinin belirlenmesinde göz önünde tutulacak enönemli etmen arzu edilen yemek lezzeti olmalıdır. Yeni kesilmiş odun “yeşil”olarak anılır, odun ne kadar yeşil olursa füme tadı o denli güçlü ve genellikledaha keskin olur. Kuru odun hızla yanar ve daha az lezzet katar. Üç aydan sonrakesilmiş oduna olgunlaşmış ya da yaşlanmış denebilir. Kesimden sonra odun nekadar uzun bir süre beklerse o denli kurur. Olgunlaşmış odun yandığında dahahafif bir koku yayar.

 

Mangala yeni başlayanlar, tamamen odun ile yakılanateşle başlamamalı; bunun yerine bir mangal kömürü ve odun bileşimikullanmalıdır. Birçoğu tüm odunu kullanarak eti aşırı tütsüleme hatasına düşer,bu ise mangalda pişen yiyeceğin keskin bir tat almasına sebep olur. Bu keskinlikyeni başlayanlar açısından kötü bir mangal için kötü bir tat demektir! Odunubir yakıt kaynağından ziyade bir baharat gibi düşünün. Daha fazla deneyimkazandıkça daha fazla odun kullanabilirsiniz.

 

Odun seçiminde en önemli kriterlerden bir tanesi de,yerel kaynaklardan temin edebileceğiniz ağaç türleridir. Zaman içinde değişikodunlar deneyerek, değişil tatlar için en iyi odunun hangisini olduğunu, dahaönemlisi sizin damak zevkinize hangi odunun daha uygun olduğunuanlayabilirsiniz.

 

DİKKAT

 

  • Kesinlikle kaynağınıbilmediğiniz odun ve ağaçları kullanmayın
  • Güzel odun için izinsizkesim yapmayınız, mangal keyfiniz için doğayı katletmeyin
  • Odunun üzerine kaynağınıbilmediğiniz kimyasal katkı maddeleri eklemeyiniz.
By | 2019-09-20T10:05:08+00:00 Mayıs 18th, 2017|Categories: MANGALLAR HAKKINDA|MANGALDA DOĞRU ODUN SEÇİMİ için yorumlar kapalı

About the Author: