KAKTÜSLERİN KEŞİF VE DAĞILIMLARI

KEŞİF VE DAĞILIM

Bu gün dünyanın her yerinde evleri ve bahçeleri süsleyen, binlerce türü olan bu güzel bitkiler, tüm dünyaya nereden yayıldı? Kaktüsler başlangıçta sadece Amerika kıtalarında yetişmekteydi. Sukulentlerin çoğu Güney ve Doğu Afrika’da yoğunlaşmış olmasına rağmen, Kuzey Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar birçok bölgede vardı. Son dört yüzyıldaki keşif, ticaret ve doğal dağılım, kaktüslere ve sukulentlere dünyanın her yerinde yeni yaşam alanları kurma imkanı verdi.

BÜYÜK KEŞİF GEZİLERİ

15. yüzyılın sonlarında başlayan, Hindistan’a ve onun zenginliklerine ulaşmak için kullanılacak tatlı su yollarını bulma yarışı, Avrupa araştırmalarında bir artışa ve dolayısıyla yeni bitkilerin keşfine sebep oldu. Kristof Kolomb, kaktüsleri Avrupa’ya ilk götüren kişi olarak bilinir; Batı Hint Adaları’nda (Melo kaktüs ve Opuntia) tuhaf, yapraksız bitkiler buldu ve onları İspanya Kraliçesi İsabella’ya sundu. Aynı zamanda , Afrika ve Hindistan’ da sukulent bolluğu keşfetti. Bartolomeu Dias, Vasco Da Gama gibi Güney Batı Afrika’ daki birçok koya ayak bastı; ve diğer birçok tür arasından Aloe ve Gasteria türlerini keşfetti. İspanyol misyonerler sonraki iki yüzyılda Orta Amerika’ yı ve Kuzey Amerika’nın bir bölümünü sömürgeleştirdi ve kaktüsleri ticaret gemileriyle Avrupa’ya gönderdi. 17. yüzyılda, Afrika kıyılarına giden ticaret yollarını kullanmak için kurulan Hollanda Doğu Hindistan Şirketi, Hollanda’ ya ve daha sonra Kew Garden’ deki Botanik Bahçelerine birçok sukulent yollamıştır. Kaktüslere ve sukulentlere olan ilgi arttıkça, botanik keşif gezileri daha sık hale geldi. 1777-87’ de İspanya Kralı 3. Charles, Amerika’ya yapılan birçok keşif gezisine sponsor oldu. Sidney’in kaşifi kaptan Arthur Phillip, 1788’ de koşnil boya endüstrisi kurmak için Opuntia kaktüslerini Avustralya’ ya tanıttı. Ancak Thomas Bridges ve kaktüs ve sukulent konusunda uzmanlaşmış botanikçiler mesleklerinin zirvesine 19. yüzyılda çıkmıştır. Thomas Nuttall, Philadelphia merkezli iken Kuzey Dakota’dan San Diego’ya, New Orleans ve Birleşik Devletlerin güney kesimlerine kadar geniş bir coğrafyada seyahat etti. Bazı Coryphantha türleri dahil olmak üzere bir çok yeni tür keşfetmiştir.

Son zamanlarda Dr. Joseph Nelson Rose, Batı Hint Adaları, Baja Kaliforniya ve Birleşik Devletlerin güneyinde olduğu gibi hemen hemen her Güney Amerika ülkesinden kaktüsler topladı. Birçok yeni türleri Washington’ daki Tarım Bakanlığı ve Carnegie Enstitüsüne bağışladı. Bugün bile, yeni tarımsal alanlara yeni türler katılıyor.

 

VASCO DA GAMA

Bu ünlü gezgin, Hindistan’a ticaret yaparken, Afrika sahili boyunca çeşitli yerlerde durdu. Kalküta’daki Euphorbia türü ve Mossel Körfezi’ndeki Haworthia ve Stapelia türleri dahil bir çok yeni sukulent keşfetti.

Ferocactus pilosus gibi varil kaktüsleri, genellikle kuzey Meksika’nın kurak düzlüklerinde yetişir.

Örneğin bu Copiapoa malletiana gibi sadece küçük küre şekilli kaktüsler, güney Şili’nin sert ikliminde hayatta kalabilir.

THOMAS BRIDGES

Bridges, Şili, Valparaiso’daki çiftliğinden bir dizi keşif gezisinde, Copiapoa’yı da içeren 300’den fazla kaktüs türü topladı ve Kew Gardens’a gönderdi.

Yine aşağıdaki kaşifler, birçok  kaktüs ve sukulent türünün Avrupa ve Amerika’ya getirilmesini sağlamıştır.

1810-1836: Britanya’lı botanikçi ve kolleksiyoner, Thomas Nuttall

1492-97: Cenova’lı kaşif Kristof Kolomb

1912-23: Amerika’lı botanikçi ve kolleksiyoner Dr. Joseph Nelson Rose

1828-42: Britanya’lı bitki kolleksiyoneri Thomas Bridges.

By | 2019-07-11T04:57:07+00:00 Ocak 10th, 2018|Categories: BİTKİLER|KAKTÜSLERİN KEŞİF VE DAĞILIMLARI için yorumlar kapalı

About the Author: