BASİT PİZZA HAMURU

BASİT PİZZA HAMURU

YAYINLAYAN: greenmall TARİH: 04/05/2017 OKUMA: 45 YORUM: 0

8-10 adet 25 cm’lik pizza elde edilir.

Hazırlanma süresi: 2 saat, kabarması için 24 saat

 

Butarif, evde taze ve el açması pizza yapmak için harika bir başlangıç. Butekniklerle yapılan bu çok yönlü hamurla, dünyanın en mükemmel yiyeceğinetekrardan aşık olacaksınız. Mümkünse organik un ile yapın ve her zamanbütçenizin elverdiği ölçüde yüksek kalite zeytinyağı kullanın. Son kullanmatarihini kontrol ettiğiniz tamamen doğal aktit kuru maya kullanın. Eğer mayacanlı ve etkili değilse pizzalarınız da olmayacaktır. Bu hamur yaşayan, nefesalan ve yenilebilir bir varlığa dönüşür ve bir ders kitabı örneğiniteliğindedir. Bu tarife pişirmeden 24 saat önce başlayın. Daha güzel birlezzet oluşturması için bir gece de buzdolabında bekletin.

 

MAYASIİÇİN

1bardak + 2 yemek kaşığı ılık su

1yemek kaşığı aktif kuru maya

1bardak çok amaçlı un

 

HAMURİÇİN

6,5bardak çok amaçlı un

2yemek kaşığı rafine tuz

1,5bardak soğuk su

Yarımbardak natürel sızma zeytinyağı

 

MAYANINHAZIRLANMASI


  1. Ilıksuyu stand mikserinin çalışma kabına koyun, mayayı suyun yüzeyine eşit birşekilde serpiştirin. Bütün mayanın ıslanması için çok az karıştırın. Unuekleyin ve topaklanma kalmayana kadar ve bütün karışım ıslanana kadar çırpın.Kabı sıcak bir ortamda bekletin.
  2. 30-40 dakika sonra mayanın yüzeyinde küçükkabarcıkların oluşmaya başladığını ve hoş bir mayalı ekmek kokusunun ortayaçıkmaya başladığını görmelisiniz. Eğer 40 dakika sonra maya aktifleşmişgörünmüyorsa bir 15 dakika daha bekleyin ve tekrar kontrol edin. Eğer halakokulu ve köpüklü görünmüyorsa mayayı atın ve baştan başlayın. Kullandığınızsuyun el yakmayacak sıcaklıkta olduğuna ve mayanızın son kullanma tarihinedikkat edin.

 

 

 

HAMURUYAPMAK İÇİN;

 

  1. Genişbir kasede unu ve tuzu güzelce karıştırın. Un ve tuz karışımından 1,5 bardakalıp, kabarcıklanan maya karışımına aktarın ve soğuk su ekleyin. İyicekarıştırın ve 30 dakika daha bekletin.

 

  1. Standmikserine hamur yoğurma ucunu takın. Kalan un karışımını ve zeytinyağınıçalışma kasesine ekleyin ve orta hızda 3 ila 5 dakika arası yoğurun. Yoğurmanındaha iyi olması için yarısında durdurup kancadaki hamuru temizleyin. Tekraryoğurmaya devam edin. Hamurlar, kaseden ayrılmaya başlayıp elastik ve hafifyapışkan bir kıvama gelmelidir.

 

  1. Eldeettiğiniz yumuşak hamuru toplayıp mayalanması için geniş bir kaseye aktarın. (Eğer hamur çok kuru görünüyorsa, hamura elimizle bir kaç damla su atıp yoğurabiliriz.Eğer çok ıslak ve yapışkan kıvamdaysa, biraz un serpiştirip yoğurabiiriz).

 

  1. Hamurukasede bırakıp üzerini streç film ya da mutfak havlusu ile örtün ve hamur ikikatı kadar kabarana dek yaklaşık 2 saat kadar sıcak bir ortamda bekletin. Eğerzaman varsa hamurun güzel kabarması için buzdolabında bir gece bekletmekgerekir. Hatta iki güne kadar bile bekletilebilir. Lezzet, daha dolu bir halegelecek ve bu uzun süren fermentasyon süreci ile hamur daha esnek olacaktır.

 

  1. Yahemen ya da sonraki gün, kabaran hamurunuzun hafifçe unladığınız çalışmazemininde birkaç kez yoğurun. Sonra her biri yaklaşık 250 gram olan 8-10 eşitparçaya bölün. Hamur toplarını, iki elinizle dairesel hareketlerle küçük yastıkşekli verin. Her birini hafifçe ters çevirin ve tekrar bastırın. (Hamur, streçfilme sarılıp bir aydan uzun süre dondurulabilir. Aşağıdaki adıma geçmeden öncedondurulmuş hamuru buzdolabında yavaşça çözdürebilirsiniz.)

 

  1. Hamurtoplarını, unlanmış bir tepsiye 8 -10 cm aralıklı yerleştirin. Tepsinin üzerinigevşek bir şekilde streç film ile kapatın ve mayalanması için oda sıcaklığında1 saat daha bekletin. Sert bir hamurdan havalı bir yastığa dönüştüğünü veboyutunun yükseldiğini fark ettiğinizde artık pizza hamurunuzuşekillendirebilirsiniz.
By | 2017-05-17T14:41:27+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: PİZZA HAMURLARI HAKKINDA|BASİT PİZZA HAMURU için yorumlar kapalı

About the Author: