BAHÇE ŞÖMİNESİ İÇİN KULLANABİLECEĞİNİZ EL ALETLERİ

ŞEKER ÇUBUKLARI

Şeker çubukları, ekmek ve bisküvi çubuklarına verilen bir isimdir. Bir çok kampçının bildiği gibi, tereyağlı çörek ve kruvasan yapmanın mükemmel bir yöntemidir. Ayrıca pretzel kraker ve burgu pizza yapmak içinde idealdir. Hamuru çubuğun etrafına tornavida tarzında dolayarak çabucak bir ziyafet çekebilirsiniz.

Uzun, 2,5 cm kalınlığında bir oklava (veya benzer çubuk) ile aynı sonucu alacaksınız, bu yöntem ucuzdur ve herhangi bir dükkandan kolayca temin edebilirsiniz. Ahşap oklava üzerinde herhangi bir şey pişirmeden önce oklavayı suya batırın ve bir gece bekletin. Böylece pişirme esnasında oklavanın yanmasını engellemiş olursunuz. Yiyeceğin şeker çubuğu veya oklavaya yapışmasını engellemek için yiyeceği dolamadan önce  yapışmayı önleyici spray kullanmak çok önemlidir.

IZGARA SEPETİ

Bu özel araç, diğer yemekler ızgaradayken sebzelerin ve etlerin ızgara yapılması için üretilmiştir. Bununla birlikte, doldurulmuş Fransız usulü tost, quesadilla hatta ızgara yeşil salata gibi bir bahçe şöminesi üzerinde hemen hemen her şeyi pişirmek için kullanılabilir.

Izgara sepetleri yapışmaz metal malzemeden ve ısı iletmeyen ahşap sap kısmından oluşur. Küçükten büyüğe çeşitli ebatları vardır ancak ortalama ebat 30 cm X 30 cm  dir. En yaygın sepet tasarımı, yiyeceğin kalınlığına göre ayarlanan üç seviyeye sahiptir ve yiyeceğin düşmesini engelleyen kilitlenebilir sapı bulunur.

Özellikle balık, mısır, marsmallow kızartma, köfte veya hamburger ızgara için üretilmiş birçok sepet türü bulunur.

IZGARA DEMİRİ

Genellikle yuvarlak veya dikdörtgen şeklinde olan ızgaraların ebatları 50 ila 90 cm  arasında değişir. En kullanışlıdı dikdörtgen olanıdır, çünkü uzun kenar ile ateş çukurunun kenar kısmı arasında ateşin çıktığı ve diğer aletlerle pişirme yapılabilmesine olanak sağlayan boşluk bulunur. Bazı ızgaraların çubukları daha büyük etleri kızartmak için mükemmel olan geniş açıklığa sahiptir, ancak birçok kullancıcya göre en iyi ızgaralar metal örgüyle yapılmış olanlardır. Daha küçük aralıklar ateş çukuru üzerinde her yiyeceği pişirmek için mükemmeldir, zira arasından yiyeceğin düşme durumu yoktur.

En sık rastlanan ızgara çeşitleri, paslanmaz çelik veya dökme demirden yapılmış olanlar ve siyah emaye kaplamalı olanlardır. Bir dökme demir ızgara uygulamada tahrip edilemez ve doğru bir şekilde bakımı yapılırsa çok uzun ömürlü olur. Emaye kaplamalı ızgaralar yapışmaz olmasına rağmen temizlemesi zor olabilir. Ayrıca eski bir ızgarayı veya mevcut ızgaranızı kullanabilirsiniz ancak ızgaranın ateş çukurunun üzerine tam oturduğundan emin olun.

IZGARA DEMİRİNİN AVANTAJLARI

  • Kullanımı basittir ve temizliği kolaydır.
  • İnce yapısı sayesinde fazla yer kaplamaz ve bazıları katlanabilir olduğundan kolay depolanabilir.
  • Çok amaçlı ve hafiftirler.
  • Şekil ve ebat bakımından farklılıklar gösterirler, bu sayede ateş çukurunuza uyacak birini bulma şansınız olur.

IZGARA DEMİRİNİN DEZAVANTAJLARI

  • Bacalı gibi bazı ateş çukurları ile kullanılamazlar.
  • Çok sık kullanımdan sonra veya sert hava koşullarından korunmazlarsa paslanırlar.
  • Özellikle her kullanımdan sonra uygun şekilde temizlenmezse, çoklu kullanımdan dolayı gıda kalıntılarıyla kaplanabilirler.

ALÜMİNYUM FOLYO

Mutfağın bu başlıca ürünü çok yönlü ateş çukuru ve bahçe şöminesi araçlarından birisidir. Eğer bir rulo dayanıklı  alüminyum folyonuz ve folyo pişirme tavanız varsa bahçe şöminenizde  neredeyse herşeyi pişirebilirsiniz. Alüminyum folyo yaprakları yetişkinlerin ve çocukların kendi yemek paketlerini bir araya getirmelerine ve folyo tavaları bir grup için ana yemekler yapılmasına olanak sağlar. Folyonun en iyi yanı temizlenecek tabak olmamasıdır!

Folyo, ateş çukuru için gerekli bir araç iken, birkaç dezavantajını göz önünde bulundurmak gerekir:

  • Folyo üzerinde yırtık ve delik açılması çok kolaydır, dolayısıyla folyo içerisinde pişirilecek yiyecek birden fazla kat folyo ile sarılmalıdır.
  • Ateş çukurunda birden fazla folyo paketinin bulunması ile hangi paketin kime ait olduğunu bulmak zordur.
  • Tüm malzemeler aynı anda pişirilecek ve hazır olacak şekilde porsiyonlanmalıdır. Örneğin, sebzeler ve patates gibi malzemelerin pişmesi etlerden daha fazla zaman alacaktır.
  • Eğer ateş çukuru içerisinde gereğinden uzun süre kalırsa yiyecek yanar ve folyo parçalanmaya başlar.

FOLYO KULLANMAYLA İLGİLİ İPUÇLARI

  • Ateş çukurunda pişirme yapmak için sadece dayanıklı tip (heavy-duty) alüminyum folyo kullanın, diğer türler güvenli değildir.
  • Patates, soğan ve havuç gibi bazı yiyeceklerin pişirme süresi uzadıkça daha da lezzetlenir.
  • Paket halinde yemekler için, ateş çukurundaki kömürlerin kor haline gelmesini ve beyazlaşmasını bekleyin. Bu kömürler, yavaş pişirme için mükemmel bir süreklilikte ısı verirler.  Paketleri kömürlerin arasına yerleştirin ve arzu edilen pişirme seviyesine gelene kadar ara sıra kontrol edin.
  • Yiyeceklerin suyunu sızdırmamak için kenarları katlayarak folyo paketlerini kapatın, paketin tümünü buruşturmayın.
  • Folyo yemekleri, pişme süresi boyunca ters çevirilmek zorunda değildir, sadece yarım tur döndürülmesi gerekir.
  • Folyo nun içerisine malzeme doldurmadan önce folyonun iç kısmına her zaman yapışmaz pişirme sprayi sıkın.

HOLLANDA FIRINI

Bu dayanıklı tip dökme demir kaplar, 2 litreden 12 litreye kadar değişen boyutlara sahiptir ve sıkı oturan bir kapağa sahiptir. Küçük bacakları ya da ayakları olan tencere, özellikle ateş çukurunda yemek pişirmek için üretilir; direkt olarak sıcak kömürlerin üstüne yerleştirilebilirler. Tencereye malzemeleri yerleştirdikten sonra kapağın üzerindeki sıcak kömürleri eşit pişirme sağlayacak hava sirkülasyonu yaratmak için kürek ile karıştırın. Hollanda fırını ile yemek pişirmenin bir başka yoluda tripod kullanmaktır. Tencere ateş üzerine tutma kısımlarından asılır. Çorba, yahni, bütün tavuk, et kavurma, çörek, ekmek ve daha bir çok yiyecek Hollanda Fırını’nda pişirilebilir.

DEMİR SANDVİÇ TAVASI

Bu özel araç, çörek tavası, bodur tava ve dağ çöreği tavası gibi birçok isimle biliniyor.  Demir sandviç tavası için en yaygın tarifler, elmalı, yaban mersinli ve diğer tatlı turta çeşitleridir. Bununla birlikte, pek çok kampçı ve ateş çukuru tutkunları, çörekler, turtalar ve sandviçler için yeni tarifler hazırlamak konusunda çok daha yaratıcı hale geldiler.

Demir sandviç tavası, ahşap saplı iki metal çubuğa tutturulmuş ve bir menteşeyle birlikte birbirine bağlanan iki dökme demirden oluşur. Genellikle bu araç 70 cm uzunluğundadır; yuvarlak, kare ve dikdörtgen şeklindedirler. Demir sandviç tavaları outdoor kamping  spor malzemeleri satılan mağazalarda bulunabilirler. Ayrıca internetten de alınabilir.

ÇÖMLEK KAPLAR

Bu kaplar bir çok yapı marketlerde ve bahçe bölümlerinde bulunabilirler. Çok uygun fiyatlıdır ve ateş çukurunda yemek pişirmek için yaratıcı bir yöntemdir.

Kap içerisinde herhangi bir şeyi pişirmeden önce, tamamen suya batırın ve 30 dakika ila 1 saat arasında bekletin. İç yüzeyine yapışmayı engeleyen sprey sıktıktan sonra  ve dayanıklı alüminyum folyo veya parşömen kağıdı ile kaplayın. (Alternatif olarak kaplamaya başlamadan önce iç kısma zeytinyağı sürün.) Folyo veya parşömene yapışmayı engelleyen sprey sıkın.

Kabların içerisine malzeme koymadan önce kapları ateş çukurunda hafifçe ısıtmak önemlidir. (veya fırında 170 derecede 20 dakika. Ateşin üzerinde ısıtma bu kadar uzun sürmez) Bu yöntem, yemek pişirilirken yüksek sıcaklık nedeniyle kapların çatlamasını önleyecektir. Kapları  maşa ile ateşin üzerinde tutun ve yavaşça döndürerek tüm yüzey üzerinde eşit bir ısı elde edin. Kapları çok kullandıkça, yemeklere daha fazla tat katacaklardır.

By | 2018-02-28T10:25:18+00:00 Eylül 20th, 2017|Categories: ŞÖMİNELER HAKKINDA|BAHÇE ŞÖMİNESİ İÇİN KULLANABİLECEĞİNİZ EL ALETLERİ için yorumlar kapalı

About the Author: