ALOE VERA NEDİR ?

Aloe Arap yarımadasından Güney Afrika’ya kadar geniş bir yayılım alanı gösteren, 2.5 cm boydan, 9 metrelik dev bireylere kadar boylanabilen bir yaprak sukulenti bitki türüdür.
Bu geniş ailenin kuşkusuz en ünlü üyesi Aloe vera bitkisidir. Aynı zamanda Aloe arabica veya Aloe barbadensis diye anılan bitki günümüzde kozmetik ve sağlık sektörünün en çok tükettiği bitkilerin başında gelmektedir.
Aloe vera, binlerce yıldır, değişik sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılan bir bitki türüdür. Genel olarak Aloe vera bitkisinden elde edilen veya hazır olarak satılan bitki özü jellerini kullanmak güvenlidir.
Aloe vera krem, jel ve pomatlarından bulunan madde, Aloe vera yapraklarından elde edilen jeldir. Bu ürünler genel olarak deri rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde kullanılır. Kapsül ve hap olarak satılan ürünlerin faydası vardır ama bazı risklerde içerebilir.

BAKIM
Aloe vera bitkilerini fidanlıklardan veya sitemizden online olarak alabilirsiniz. Gerekli güneş ışığı ve sıcaklık sağlandığı sürece bakımları son derece kolay bitkilerdir.
Aloe bitkileri gün içinde yaklaşık 6 – 8 saat arası gün ışığına ihtiyaç duyarlar, genç bitkiler, olgun bitkilere göre daha az direk güneş ışığı isterler. Genel olarak ılıman ve sıcak iklimlerde yaşayan bu tür, kapalı ve iç mekanlarda da doğru bir bakım ile uzun süre yaşayabilir.
Aloe vera’nın toprağının üstten yarım santimliklik kısmında bir kuruluk hissettiğinizde sulamaya başlayın. Kuruluğu parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgedeki iklim koşullarına göre bitkinizi haftada 1 – 2 sulayabilirsiniz. Fazla sulamadan kaçının, bu bitkinizin yaprak uçlarında sararmaya sebep olabilir. Bu yüzden saksının altında bir delik olduğundan veya saksınızda bir drenaj sistemi olduğundan emin olun. Bitkinizin yapraklarını ayda bir kere hafif ıslak bir bezle silersiniz, zaman içinde bitkinizin yapraklarına yapışan toz ve diğer yabancı maddeleri temizlemiş olursunuz ki, bu da bitkinizin daha rahat nefes almasını ve fotosentez yapmasını sağlar.

NASIL HASAT EDİLİR
Genel olarak Aloe vera jeli ve suyunu çıkarmak kolay bir işlemdir. Öncelikle en az 3 – 4 yaşında sağlıklı ve olgun bir Aloe vera bitkisine ihtiyacınız olacak, bitki ne kadar büyük ve sağlamsa, içindeki faydalı içerik de o kadar fazla olacaktır.
Aynı noktadan kesim yapmadan önce mutlaka 2 – 3 hafta bekleyin. Eğer daha sık hasat yapmak istiyorsanız, birden fazla bitkiniz olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Adımlar

En gelişmiş ve sağlam yapraklardan 3 – 4 tanesini keserek başlayın
Yaprakların sağlıklı olduğundan, üzerlerinde yara veya zararlı organizma olmadığından emin olun
Mümkün olduğu kadar ana gövdeye yakın kesim yapın, unutmayın en faydalı içerikler bu alandan yer almaktadır.
Köklerden uzak durun
Yaprakları kestikten sonra yıkayıp, kurulayın
Yaprakların kenarlarındaki çıkıntıları bir bıçakla temizleyin
Bir bıçak veya parmaklarınızı kullanarak, iç jeli yaprağın dışından ayırın. İç jel, kullanacağınız aloe parçası olacaktır.
Sarı sapın yapraktan süzülmesine izin verin. Bu aloe vera lateksidir. Lateksi kullanmayı planlıyorsanız, bunu bir kapta biriktirebilirsiniz, Lateksi kullanmayı düşünmüyorsanız çöpe atın.
Aloe jelini küp veya dilim olarak kesin.
Düzgün aloe jeli istiyorsanız, aloe yaprağın dış kısmından ayırdıktan sonra, Aloe’yi bir karıştırıcıya koyabilir ve daha sonra hamuru çıkarmak için maddeyi süzebilirsiniz.

NASIL KULLANILIR?
Elde ettiğiniz jeli teninize direk uygulayabileceğiniz gibi, evinizde vereceğimiz tarif ile bir karışım da yapabilirsiniz. Aynı zamanda yiyeceklerinize, içecekleriniz ve buzlu ev yapımı içeceklerinize de ekleyebilirsiniz.
Aloe suyu yapmak için, unutmayın ki kullanacağınız her 2 kaşık Aloe özü için 1 kaşık da sıvı eklemelisiniz. Meyve gibi kullanabileceğiz ürünlerle beraber Aloe özünü bir sıvı karıştırıcı veya katı meyve sebze karıştırıcısında hazırlayabilirsiniz.
Eğer Alor jellerini katı halde, kullanmak isterseniz buzdolabında 2 – 3 gün kadar tutabilirsiniz ama en sağlıklı olanı ürünü hemen tüketmek olacaktır.

ALOE VERA KULLANMAK GÜVENLİ MİDİR?
Öncelikle şunun altını kalın bir şekilde çizelim ki, hangi tür ürünü hangi amaçla kullanacak olursanız olun, öncelikle uzman bir hekiminizden görüş ve onay alın. Unutmayın her bünye kendine özgüdür ve değişik alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kullanacağınız ürünün gerekli resmi kurumlardan onaylı olduğundan, ürün içeriğinin doğru olduğundan emin olun, kullanma klavuzundaki miktar ve kullanım şekli harici bir uygulama yapmayın.
Günümüzde birçok insan ufak tefek deri sorunlarında Aloe vera bitkisini sık sık kullanmaktadır. Genel olarak sorun çıkarmayan bir bitki olsa da, zaman zaman alerji veya deri rahatsızlıklarında da neden olabilir, bu yüzden kesinlikle ağır yanıklar veya derin kesikler üzerinde kullanmayın.
Kullandığınız zamanlarda, vücudunuzun nasıl tepki verdiğini inceleyin, eğer bir tepki hissederseniz kesinlikle kullanmayın. Eğer sarımsak, soğan veya lalelere alerjiniz varsa, Aloe vera özü kullanmayın çünkü tahminen onda da alerjiksiniz demektir. Eğer bir ameliyat olacaksınız, ameliyattan 2 hafta önce Aloe vera kullanımını kesin.
Hamile veya bebek besleyen kadınlar, 12 yaş altı çocuklar için kullanımı kesinlikle uygun değildir.
Aloe vera özlü ürünleri üzerinde yazan veya kutunun içinden çıkan kullanım klavuzunu mutlaka okuyun ve kullanım dozajlarını açmayın. 3 -4 hafta kullandıktan sonra, 1 hafta ara verin. Alacağınız ürünlerin TC.Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olduğundan emin olun, güvenilir markaları, güvenilir noktalardan satın alın. Müshil etkisi olan Aloe vera ishal ve karın ağrılarına neden olabilir. Bu yan etkiler ağızdan alınan hapların emilimi ve etkisini azaltabilir.

Aşağıda yazılan rahatsızlıklarınız varsa Aloe vera kullanmayın.
Hemoroid
Böbrek rahatsızlığı
Böbrek hastalıkları
Kalp Sorunlaru
Crohn Hastalığı
Ülser Kolit
Bağırsak rahatsızlıkları
Şeker hastalığı
Aloe vera kullanımın olası yan etkileri
Böbrek rahatsızlıkları
İdrarda kan
Düşük potasyum oranları
Kas zayıflığı
İshal
Karın ağrısı
Eloektrolit dengesizliği
Eğer aşağıdaki ilaç gruplarından kullanıyorsanız, Aloe vera bazlı ürünler kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.

KULLANIM ALANLARI
Aloe jelinin birçok kullanım alanı vardır.

YANIK TEDAVİSİ

Serinletici, nemlemdirici ve iyileştirici etkisi ile yanık tedavilerinde sıkça kullanılmaktadır.
2013 yılı Trusted Source tarafından 50 denek ile yapılan bir çalışmada, yüzeysel ve kısmi yanık sahibi deneklerde, Alo vera kullanan bireylerin, gümüş sülfadiazine kullanan bireyler göre daha çabuk iyileşme gösterdiği gözlenmiştir.
Aloe vera kullanan bireylerde acı daha az hissedilmiş ve iyileşme süreci hızlanmıştır. Aynı zamanda Aloe vera daha da ucuz bir üründür
Güneş yanığı veya ufak yüzeysel yanıklar için, yanan bölgeye günden 2 – 3 kere Aloe vera uygulayın. Unutmayın ciddi ve derin yanıklar için mutlaka uzman hekimlere başvurun.

SİNDİRİM SİSTEMİ KATKISI

Aloe vera tüketmek sindirim sistemi sağlığınıza olumlu etkiler sağlarken, irratabl bağırsak sendromu gibi rahatszılıkların düzelmesinde etkili olabilir.
2018 yılında, 151 kişi ile yapılan bir çalışmada, Aloe vera kullanımımın IBS tedavisi üzerinde etkili olduğu görülmekle beraber, çalışmalar devam etmektedir.
Aynı zamanda Aloe vera, Aloe vera sindirim sisteminde bulunan ve ülsere yol açabilen H.pylori bakterisinin gelişimini inhibit edebilmektedir.

AĞIZ SAĞLIĞINI DÜZELTİR

Aloe vera bazlı diş macunları ve ağız yıkama sıvıları, ağzı sağlığını arttırır ve plak oluşumunu engeller
2017 yılında yapılan çalışmalar, Aloe vera bazlı ürünler kullanan insanların oral sağlığında ciddi gelişmeler saptanmıştır.
Günde 2 defa kullanım sonucu, 30 gün sonra yapılan ölçümlerde, Aloe veralı ürünler kullanan gruptaki kullanıcıların, diş eti iltihabı, plak ve candida rahatsızlıkları Triclosan kullanan bireylere göre daha azdır.


SİVİLCE TEDAVİSİ

Yüzünüzdeki sivilceler üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sivilce tedavisi için kullanılan aloe özlü akne kremleri, tonikleri ve temizleme jellerini de kullanabilirsiniz.
Sivilce tedavisinde kullanılan Aloe özlü ürünler cildi daha az rahatsız edeceği gibi, hızlı bir iyileşme süreci sağlar.


ANAL FİSTÜLLERİN TEDAVİSİ

Anal fistüllerin olduğu bölgeye günde sıkça uygulanan bir aloe veralı krem, sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Yapılan araştırmalarda, bu rahatsızlığı çeken insanlarda, 3 – 6 hafta arasında yapılan bir Aloe veralı krem uygulaması sonucu başarılı sonuçlar elde edilmiştir. İyileşme acıda azalma ve yarada iyileşme şekline olmuştur.


DÖVME TEDAVİSİ

Vücudunuza yapılan yeni dövmeler, derinizi tahriş edecek ve bunun geçmesi zaman olacaktır. Aloe vera içerikli jel kremler bu iyileşme sürecin hızlanmasını sağlayacaktır.

By | 2019-07-11T04:10:55+00:00 Temmuz 11th, 2019|Categories: BİTKİLER|ALOE VERA NEDİR ? için yorumlar kapalı

About the Author: