SAKSI TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Saksılar, bitkiler için sınırlı bir yaşama ortamı sunmaktadır, bitkiler köklerini saksı çeperleri içinde kalacağı için, bitki sadece saksının içinde yer alan karışımda gelişimini sürdürecektir.

Bu yüzden saksı toprağı, bitkiler için gerekli olan elementleri ve gıda maddelerini içermek zorundadır aksi takdirde bitki bu ihtiyaçlarını karşılayamayacak, zaman içinde bozulamaya başlayıp, sonunda da ölecektir.

Günümüzde piyasada ticari olarak satılan birçok saksı toprağı türü vardır. Genel olarak karışımların içinde, örf, öğütülmüş ağaç kabuğu, kum, perlit, geri dönüştürülmüş mantar kompost ve diğer organik karışımlar yer alır. Birçok markanın karışımı pH bakımından dengeli olup, ,içlerinde uzun salınımlı gübreler yer alır. Her ne kadar saksı toprağı dense de, aslında bu karışımın içinde geleneksel anlamda toprak yoktur, benzeri organik malzemeler yer alır.

Unutulmaması gereken bir diğer konu da, her bitkinin değişik toprak ihtiyacı olabileceğidir. Açelyalar daha asidik yetişme ortamı severler, kaktüsler ise kumu bol, iyi drene olabilen karışımları tercih ederler.

Size saksınızda kullanacağınız karışımı seçme konusunda bazı ufak tavsiyeler verebiliriz

  • Zamanınız yoksa veya risk almak istemiyorsanız, piyasa satılan hazır karışımlardan almanızı öneririz. Bitkinizin ihtiyaçlarına göre, değişik paketler halinde birçok karışım bulabilirsiniz. Steril ortamlarda hazırlanmış olan bu karışımlarda, tüm maddeler dengeli olarak dağıtılmıştır, toksik madde veya yabani ot tohumları içermez.
  • Karışımızın saksıya dökmeden önce tamamen kuru olduğundan emin olun, ıslaksa kurumasını bekleyin. Islak toprak saksının hacmini tam kaplamayabilir, bu da saksı içinde boşluklara neden olur.
  • Karışımın içinde yabancı madde olmadığından emin olun, varsa ayıklayın. Bazen zararsız gibi görünen ufak maddeler zaman içinde eriyip, toksik etki yaratabilir.
  • Saksınız ev içinde olacaksa, kesinlikle bahçeden alınan toprağı kullanmayın. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksektir. Zaman içinde karışımınız baş edilemeyecek bir duruma gelebilir.
  • Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır. Piyasadan temin edebileceğiniz uzun salınımlı partikül gübreleri de, üzerinde belirtilen oranlarda karışıma katmanız halinde ideal bir karışım elde etmiş olacaksınız. Yine de bitkilerinizin özelliklerine göre karışımda değişiklik yapmanız gerekecektir. Örnek verecek olursak, kaktüsler için % 50 perlit,vermiküt veya özel kaktüs substratı, % 40 temiz kum, % 10 luk bir organik madde kullanmanız gerekecektir.
  • İlkbahar ve sonbahar aylarında, saksı karışımınıza gübre takviyesi yapmanız gerekebilir. Piyasada satılan, karışım miktarı dengeli, değişik bitki türlerine göre özel, hem sıvı, hem de granül gübreler bulunmaktadır. Bu gübreleri üzerlerindeki kullanım oranlarına göre kullanırsanız, bitkilerin gelişimlerine destek olursunuz.
  • Bitkiler zaman içinde, karışımız içinde yer alan besin maddelerini ve diğer elementleri tüketecek, bu da karışımızda azalma ve çökme meydana gelecektir. Bu durumu gördüğünüz anda saksı karışımıza ekleme yapın.
  • Bitkilerin kökleri ve üst kısmı doğada dengeli bir büyüme gösterir ve bu büyümenin saksının içinde de sağlanması gerekir. Kısacası bitkiniz büyüyorsa, saksıda da kökleri büyüyordur ve kökler büyüyecek ortam bulamayınca, saksı iç çeperleri için dairesel olarak dönmeye başlar. Zaman içinde bu kök boğulmasına neden olur ve bitkinin ölümüne neden olabilir. Bu yüzden bitkinizin saksını zaman içinde değiştirmeniz gerekecektir. Bitkilerde duran büyüme, köklerin toprak üzerinden çıkmaya başlaması, bu sıkıntının işaretidir ve bitkiniz daha büyük bir saksı istiyordur.
  • Saksıların altında delik olsa dahi, fazla su sorun yaratabilir. Bu yüzden sulama sıklığına dikkat edilmesi önemlidir, ama ekstra bir önlem olarak, saksının dibine 1 – 3 cm arası bir çakıl tabakası sermeniz drenaja yardımcı olacaktır.
  • Saksı karışımızın yüzeyine sık sık kontrol edin. Beyaz öbekler, ufak kırmızı noktalar karışımızda zararlılar olduğunun habercisidir. Bloğumuzda yer alan diğer yazılarda bu konuda bilgi bulabilirsiniz.
By | 2019-08-12T02:48:38+00:00 Mayıs 18th, 2017|Categories: SAKSILAR HAKKINDA|SAKSI TOPRAĞI NASIL OLMALI? için yorumlar kapalı

About the Author: