PİZZA’NIN TARİHİ

PİZZA’NIN TARİHİ

 

Pizza en basit anlamı ile, düz mayalanmış bir hamurun üzerine domates sosu ve peynir eklenerek, fırına verilmesi ile yapılan bir yemektir. Daha sonraları bu hamurun üzerine, etler, sebzeler ve diğer gıda maddeleri eklenmeye başlanmıştır.

 

Pizza benzeri yemekler aslında değişik toplumlarda, antik çağlardan beri yapılmaktaydı.

Aslında günümüzde pizzanın atası, Romalılar tarafından pişirilen, günümüzde Focaccia diye bilinen, Romalıların ise Panis Focacius dedikleri bir yemektir.

 

Yapılan tarihi araştırmalarda Yunanlılar, Türkler, Çinler, Persler gibi, hamuru sık kullanan toplumlarda pizza benzeri birçok yemeğe rastlanmıştır.

 

Pizza terimi, ilk olarak 10. Yüzyılda latince bir belge de, Orta İtalya’da ortaya çıkmıştır. İlk modern pizza Napoli’de yapılmış olup, daha sonra dünyanın her tarafında en popüler yemeklerden biri haline gelmiştir.

 

Domates 16 yüzyılda Amerika’dan Avrupa’ya getirilmiş, bu değişik meyveyi gören birçok Avrupalı, onu zehirli zannederek yemekten kaçınmıştır. Cesur Napoliler ise tam tersine, domatesi hamurun üzerine sürüp fırına atmış, daha sonra bu güzel lezzetin üzerinde değişik denemeler yaparak dünyaya pizzayı armağan etmişlerdir. Pizza zaman içine Napoli’de o kadar popüler olmuştur ki, Napoli’nin sadece fakir ve tehlikeli bölgelerinde pişirilen bu güzel yemek için turistler bu mahallelere gitmişlerdir.

 

1830 lara kadar, pizza seyyar satıcılarda veya açık hava fırınlarında satılmakta, hemen kesilip bir kağıt parçası ile müşterilere sunulmaktaydı. Antica Pizzeria Port’Alba Napoli’nin aynı zamanda dünyanın en eski pizza fırını olarak kabul edilmektedir.

 

Birçok İtalyan’a göre, ki hala buna inanan birçok İtalyan vardır, 2 tip pizza vardır, Marinara ve Margherita, diğer tüm pizzalar bu pizzalardan üretilmiştir.

 

Pizza 19 yüzyılın sonlarında İtalyan göçmenler tarafından Amerika’ya getirilmiştir. 2.Dünya savaşından sonra, İtalyan cephesinden dönen Amerikan askerlerinin bu eşsiz tadı Amerikan halkına tanıtması sonucu, pizza kısa bir sürede Amerika’nın en favori yemeklerden biri haline gelmiştir. Daha sonra dünyanın en büyük zincir pizza şirketleri de Amerika’da kurulmuştur.

 

Associazione Verace Pizza Napoletana ( Gerçek Napoli Pizzası Birliği ) , 1984 yılında kurulmuş olup, otantik bir Napoli pizzasının nasıl yapılması gerektiğine dair sert ve katı kurallar koymuştur. Bunların arasında pizzanın kubbe yapısında bir odun fırınında pişirilmesi gerektiği, pizzanın çapının 35 cm’den daha büyük olamayacağı gibi standartlar dışında kalan pizzaların Napoli Pizzası sayılamayacağını belirtmiştir. Birlik, dünyada kendi standartlarını sağlayan pizzerialara sertifika vermekte, bu sertifika da pizzeriaların müşteri çekmesini sağlamaktadır.

 

2009 yılında, Napoliten Pizzası Avrupa Birliği tarafından, Özel geleneksel tür kapsamı altına alınmıştır.

 

Ülkemize pizzanın ilk gelişi 1980 lerin sonu ve 1990 ların başına rastlar. İşin gerçeği, kendine has birçok tadı olan, zengin bir yemek kültürü olan Türk halkı ilk yıllarda pizzaya çok da rağbet göstermez. Daha sonra tek kanal dönemlerinde seyredilen Amerikan dizi ve filmlerinde sıkça rastlanılan pizza, yavaş yavaş halkımızda merak uyandırmaya başlar. İlerleyen yıllarda büyük lokanta zincirlerinin Türkiye’ye girmesi, birçok lokanta açılması ile, pizza özellikle genç kültürlerin çok sevdiği bir yiyecek haline gelir.

By | 2017-05-17T18:34:34+00:00 Mayıs 17th, 2017|Categories: PİZZA TARİHİ|PİZZA’NIN TARİHİ için yorumlar kapalı

About the Author: