Deliksiz Saksılarda Drenaj

Saksılarda drenaj deliği, bitkinize fazla su verdiğinizde, yeterli olandan fazla gelen suyun dışarıya tahliyesi için önemlidir. Ancak günümüzde birçok saksıda veya günlük hayatımızda kullanmadığımız ev eşyalarımızı bakır kaplarımızı tencerelerimizi çiçek saksısı haline getirdiğimizden drenaj deliği olmuyor. Direkt toprak ile ekilen bitkilerimiz zaman içerisinde suyun içinde kalarak çürümeye başlıyor.

Peki böyle durumlarda bitkimizin köklerini fazla suyun içerisinde bırakıp çürütmemek için ne yapmalıyız?

Öncelikle eğer saksıya dış mekân da duracak bir bitki dikecekseniz ve saksınız deliksiz ise bunu kolayca darbesiz bir matkap yardımıyla delerek kullanabilirsiniz. Böylelikle bitkiniz fazla suyu drenaj deliklerinden dışarı atacaktır. Ancak iç mekânda kullanacağınız bir saksıyı delerseniz ve saksınızın tabağı yoksa saksıdan çıkan fazla su evinize akar ki bunu kimse istemez, işte böyle iç mekânda kullanacağınız deliksiz saksılarda drenaj yaparak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

Deliksiz saksıya drenaj için öncelikle bitkinizi ve saksınızı seçmelisiniz. Daha sonra pomza taşı temin ederek saksılama işlemine başlayabilirsiniz. Peki nedir bu pomza taşı diyeceksiniz pomza taşı hafif, bünyesinde barındırdığı sayısız hava kanalı sayesinde toprağa oksijen taşıyan yapısı ile rakipsiz bir toprak düzenleyicidir.

Pomza taşını saksılarınızın en altına 5 cm koyarak işleme başlayabilirsiniz. Daha sonra bitkinizi dikeceğiniz toprağınıza da pomza karıştırarak bu pomzalı toprak karışımını da saksıya ekleyerek bitkinizi dikebilirsiniz. Yaptığınız bu işlem drenajın tam da kendisi oluyor aslında.

Saksının en altına koyulan pomza taşı ve toprakla karıştırılan pomza taşının buradaki amacı toprağınıza homojen şekilde karışmasını sağlamak ve sıkılaşmasına izin vermemesidir. Özellikle hazır torf ile doldurulmuş saksılarda bir süre sonra meydana gelen sıkışma ve toprağın suyu tam çekememesi sorununa çözüm getirir. Toprak eşit oranda suyu çeker, çatlamaz ve sıkışmaz. Yapısında bulunan sayısız hava kanalı oksijeni hapseder ve köklere erişimini sağlar.

Sıkça görülen kök boğazı çürüğü, kök çürümesi gibi pek çok dreneja bağlı bitki hastalığında azalma görülür. Saksı içine dolan tüm toprağa eşit erişebilen kök sağlıklı gelişir ve bitki gelişimi en üst seviyeye çıkar. Fazla gübreyi emerek bünyesinde toplayan pomza, takip eden normal sulamalarda her seferinde gübrenin bir kısmını salarak düzenli gübrelemeye katkıda bulunur.

Pomza karışımına dikilmiş bitkiler daha gelişkin kök sistemi geliştirirler. Bu nedenle bir süre sonra daha seyrek sulamaya geçiş yapabilirsiniz. Pomza karışımlı saksılar sulandıklarında derinlemesine sulanmalı ancak iki sulama arası uzatılmalıdır.

Siz de evinizde saksılarınıza drenaj yaparak bitkilerinizin ömrünü uzatabilir ve daha sağlıklı gelişim göstermesini sağlayabilirsiniz.

By | 2021-12-29T12:41:14+00:00 Aralık 29th, 2021|Categories: SAKSILAR HAKKINDA|Tags: , , , , |Deliksiz Saksılarda Drenaj için yorumlar kapalı

About the Author: