TERARYUM KURULUMU

Teraryumu yapmak içinbazı alet ve eşyalara ihtiyaç duyacaksınız, bu yüzen masanızın başına geçmedenönce, aşağıdakilerden yanınızda olup olmadığını bir kontrol etmenizi öneririz;

–        Teraryuma karışımı ve kumu dökmek içinufak bir kap

–        Ulaşılması zor malzemeler için cımbız veyaahşap çubuklar

–        Malzemelerinizi düzenli tutabileceğinizbir kap

–        Sulama malzemeleri, ufak bir sprey, sulamaiçin ufak bir kap, su ölçme kapı

–        Havai köklü bitkileri ıslatmak için birufak su kapı

–        Eğer elinizi kirletmek istemiyorsanız incebir eldiven

Eğeryukarıdaki malzemelerinizin hazırsa, masanızın başına geçmeden yapmanız gerekenson hazırlıkları tamamlamanız gerekecek

–        Teraryumda kullanacağınız bitkileri birgün önceden hafif sulayın, böylece saksıdan kalıp halinde çıkabilirler. Havaiköklü bitkileri 1 – 8 saat arasında suda bekletin, liken ve yosunları isespreyle ile ıslatın. Çalışmaya başlamadan önce yaprak ve diğer toprak üstüyeşil kısmın tamamen kuru olduğundan emin olun, böylece kum ve toprak üstüne yapışmayacaktır .

–        Kullanacağınız bitkileri dikkatliceinceleyin. Özellikle yeni sürgünlerde böcek veya hastalık belirtisiolmadığından emin olun. Eğer varsa bitkiler iyice yıkayın, temizlendiğindenemin olun. Şüphe duyduğunuz bitkileri kullanmayın. Yine solmuş ve kurumuşyaprakları temizleyin.

–        Çalışmaya başlamadan önce teraryumcamınızı içerisinden iyice temizleyin. Çalışmaya hazır olduğunuzda etrafıkirleteceğinizi göz önünde alarak gazete veya kumaş gibi bir alt zemin serin.

Ve artık başlayabiliriz.

–        Öncelikle fazla suyun bitkilere zararvermemesini sağlamak için bir drenaj tabakası yapmalısınız. Burada malzemeolarak çakıl, ufak taşlar, dere taşları, parçalanmış kayalar kullanabilirsiniz.Drenaj tabakası kalınlığı teraryumunuzun büyüklüğüne bağlıdır ama genel olarak 2.5cm – 5cm arası bir tabakakalınlığı yeterli olacaktır . Kullanacağınız malzemenin rengi ve yapısıyapacağınız tasarımda kullanacağınız malzemelerle uyumlu olmalıdır. Malzemeyiserdikten sonra teraryumu hafifçe sallayın ve taşın üst seviyesini dengeleyin,gerekiyorsa ufak bir tırmık veya benzer bir alette tesviyesini sağlayın. Drenajtabakası kuru teraryum olarak adlandırdığımız, Lithops gibi su ihtiyacıolan az olan sukulentlerin kullanıldığı teraryumlar için  gerekli değildir çünkü bu teraryumların sonderece az sulanması lazımdır. Ama biz genelde ince de olsa bir drenajtabakasının her zaman bitki sağlığı için önemli olduğuna inanmaktayız how do i legally get rid of my timeshare.

–        Burada bahsedeceğimiz tabakayı kullanmaksize bağlıdır. Bazı uzmanlar, drenaj tabakasının üzerine sadece taşlarıkapayacak kadar kırılmış ufak kömür parçaları kullanılmasını önermektedir. Butabaka teraryum içinde bakteri ve mantar oluşumunu engellerken, kötü kokuyu daazaltacaktır.

–        Daha sonra kullanacağınız bitkilere göreözel olarak hazırlanmış olan bitkisel karışımdan az miktarda terraiumun içinedökün, bitki kökleri ile alttaki tabakanın direk temasını engelleyecek olan birtabaka yaratmak yeterli olacaktır.

–        Önceden hazırlamış olduğunuz bitkilerinizisaksıdan çıkartın. Fazla uzamış olan kökleri bir makas ile kesin. Eğer bitkidebirden fazla kök varsa ve bitki saksıdan çıkardığınızda dağılıyorsa, bitkiyidikkatlice ayırın. Teraryumunuzun ebatına göre ve bitki yerleştireceğiniznoktaya göre yapraklarda hafif bir budama yapabilirsiniz. Daha sonra bitkinizibelirlediğiniz noktaya yerleştirin. Bitkiyi yerleştirdikten sonra, etrafınagerekli miktarda karışımızdan ekleyin ve bitkinizin dik durmasını sağlayacakşekilde karışımla sabitleyin.

–        Bu işlem bittikten sonra, yapacağınıztasarıma göre, bitki kök boğazını üst serme noktası olarak esas alarak, yakullandığınız bitki karışımı ile ya da kullanmak istediğiniz taş, çakıl,dekoratif kum ile teraryumunuzu doldurun.

–        Teraryumunuzun artık teknik altyapısınıtamamladınız. Bundan sonrası sizin zevkiniz kalmış. Artık taşları, kayaları,mineralleri veya diğer dekoratif objeleri koyabilirsiniz. Bu işlemi yaparkendikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

  • Bitkilerinzaman içinde büyüyeceğini düşünerek, bitkilerin hemen yanına çok malzemekoymayın. Bazı bitkiler enine doğru bazıları da boyuna doğru büyür. Kullanmayıdüşündüğünüz bitkilerin büyüme davranışlarını önceden inceleyin.
  • Spreyile sulandıkça boyası çıkan ürünler kullanmayın, bunlar zaman içinde hemterrrariumununuz güzelliğini bozacaktır, hem de bitkiler için toksik maddeiçerecektir.
  • Denizdenaldığınız kum veya kabuklarda tuz kalıntısı olabilir. Birçok bitki için tuzöldürücüdür. Bu yüzden kullanacağınız malzemelerde deniz tuzu olmadığından emimolun.
  • Kullanacağınız  dekoratif malzemeleri önceden yıkayın vetemizleyin. Yerleştirdikten sonra temizlemek daha zor olacaktır.
  • Objelerive malzemeleri terrrarium içinde hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekildeyerleştirin.

 

DİĞERPÜF NOKTALAR

  • Herbitkinin değişik bir yaşam biçimi vardır, su ihtiyaçları ve güneş ışığıihtiyaçları birbirlerinden farklılık gösterebilir. Bu yüzden teraryum gibi ufakbir alanda her bitki için ayrı bakım uygulayamayacağınıza göre, aynıözellikleri sahip olan  bitkilerikullanın.
  • Bazıbitkiler diğer bitkilere göre daha hızlı bir gelişme özelliğine sahip olabilir.Bu durumda bu bitkiler diğer bitkilerle zaman içinde su, besin maddesi ve ışıkkonusunda rekabete girecektir, zaman içinde bu bitkilerin ölümüne sebepolacaktır. Bu yüzden fazla bu türlerden kaçının.
  • Hızlıbüyüyen bitkiler zaman içinde teraryumunuza sığmayacaktır bu yüzden hızlıbüyüyen bitki kullanımından kaçının.
  • Teraryumunuzukoyacağınız nokta, içindeki bitkilerin sağlığı için son derece önemlidir.Unutmayın teraryum aslında minyatür bir seradır ve güneş altında çok ısınabilirki bu da bitkinin ölümüne neden olabilir. Bu yüzden teraryumunuzu her günkontrol edin ve bir bozulma görürseniz yerini değiştirin.
  • Teraryumlaryaşayan ortamlardır ve hastalık ve bozulma riski her zaman olacaktır. Bu yüzdenbitkilerinizi düzenli olarak kontrol edin, bozulan, kuruyan yaprakları budayın,zemine çıkan kökleri düzeltin, ölen bitkileri değiştirin.
By | 2023-02-23T07:03:56+00:00 Mayıs 18th, 2017|Categories: TERARYUM HAKKINDA|TERARYUM KURULUMU için yorumlar kapalı

About the Author: