TERARYUM BAKIMI

SUKULENT BİTKİLERİMİ NEREYEKOYMALIYIM?

Bir çok sukulent türü, direk veya dolaylı güneş ışığını tercih eder. Güneş alan bir pencerenin yanı, birçok Güney Afrika ve Amerikan Çöl orijinli sukulent için idealdir ama dikkatli olun, fazla güneş bitkilerinizi yakabilir. Yeni aldığınız bir bitkinin ortama adaptasyonu için 2 – 3 gün boyunca güneşli bir noktada tutabilirsiniz, özellikle intertten aldığınız bir bitki 3 – 4 gün boyunca güneş görmediği için, bitki için faydalı olacaktır. Genel olarak sukulent bitkilerinizi dolaylı güneş ışığı alan yerlerde tutmanızı öneririz. Yağmur ormanlı kökenli türler, notmal habitatlarında sahip olduğu koşulları severler,bu bitkilerin ışık ihtiyacı daha azdır, çünkü doğada orman örtüsünde ağaçların dallarından süzülen ışıklarla yaşarlar. ( Epiphyllum, Hoya ve Cerapegies gibi )

BİTKİME NE SIKLIKTA SU VERMELİYİM?

Enönemli nokta, toprak bir önceki sulamada verdiğiniz tüm suyu almadan, yanitoprak kurumdan, ikinci bir sulamama yapmamanızdır. Kesinlikle bitkilerinizealabileceğinden daha fazla su vermeyin. Saksının altına içinde su bulunan birtabakla sulamak istiyorsunuz, tabağı 2 saatten fazla saksının altında tutmayınyoksa köklere zarar verirsiniz. Yaprak sukulentlerine kaktüslerden daha fazlasu verebilirsiniz ama yazın bile haftada 1 yapacağınız sulama yeterliolacaktır. Kış aylarında veya soğuk iklim koşullarına alışkın türler için kışaylarında sulamayı tamamen kesin. Kış aylarında 2 hafta da bir yapacağınızsulama bitkileriniz için yeterli olacaktır.

MUSLUK SUYU KULLANABİLİR MİYİM?

Şebekesuyu genelde içinde çözülmemiş tuz bileşikleri içerir ki, bunlar topraktadepolanarak bitki köklerinize zarar verebilir. Bazı şebeke sularının da alkaliözelliği vardır vw  bu birçok tür içinsıkıntılı bir durumdur. Birçok yerel su yumuşatıcıları iyon değişimi bazlıolarak, kalsiyumu sodyum iyonu ile değiştirir, bu ortamı bitkiler için dahayaşanabilir duruma getirir. Bazı sulara eklenen floroid ise hassas türlerininyapraklarında zehir etkisi yaratır.

Eğeryağmur suyunu biriktirme ve kullanma şansınız var ise, bitkilerinize bu sudanverin çünkü bitkiler için en iyi su bu sudur. Buzdolaplarından ve derindonduruculardan elde edeceğiniz buzu eritip sulama da kullanabilirsiniz çünkübu su da ozmos dönüşümünden elde edilen saf sudur.

Bunları elde etmeşansınız yoksa içme suyu kullanmanızı öneririz.

 

KIŞ BAKIMI NASIL OLMALI?

Birçoksukulent türü, Kuzey Yarımkürede kış ayları boyunca uykuya geçer bu yüzdensulamayı asgariye indirmek lazımdır. Eğer bitkileriniz dışarıda bahçe de ise,ilk donun etkisini engellemek için, bitkilerinizi bir örtü ile koruma altınaalmanızı öneririz. Örtü olarak çuval bezi veya bitki koruma için özel olaraküretilmiş malzemelerden kullanabilirsiniz.  Don olmayan bir kış birçok bitki içim sorunçıkarmaz ama bazı özel ve kırılgan türleri yine de korumak lazımdır. Örnekverecek olursak, Echinocactus grussonii kış aylarında eğer korunma altınaalınmazsa gövdesinde kahverengi yanıklar oluşabilir. Serin ama kuru bir kışkaktüslerin çiçek açmasında etkili olacaktır.

Çokaz tür kışın büyür ve çiçek açar, bu türlerin sulanması gerekecektir. Bu türlerCrassulaceae , Tylecodons familyasına ait bitkiler ve Disocorea elephantipestir. Eğer bitkiniz kış aylarında büyümeye başlayıp, yeni yapraklar yaptıysa bubitkilerin sulama zamanı gelmiş demektir.

 

KAKTÜSÜM, SUKULENTİM YUMUŞAMAYABAŞLADI VE RENGİ KOYULAŞTI, SARARIYOR NE YAPMAM LAZIM?

Eğerböyle bir sorununuz varsa, tahminen bitkinize çok fazla su vermeye başladınızve bitkiniz çürüyüp ölmeye başladı. Bu durumda bitkinizi kurtarmak zorolacaktır, hemen su vermeyi kesin, eğer toprak hala fazla ıslaksa saksını vetoprağını değiştirin. Kesinlikle gübre vermeyin starwood timeshare cancellation.

 

BİTKİMİN ÜZERİNDE PAMUKUMSU BEYAZÖBEKLER VAR? NE YAPMALIYIM?

Bupamuk bitinin bitkinizin üzerine yerleştiğinde, bitkinizin öz suyunu emdiğiningöstergesidir. Öncelikle hastalıklı bitkiyi diğer bitkilerden uzaklaştırın vekarantinaya alın. Daha sonra bir uzmandan konu hakkında yardım alın ve doğruilaçla bitkinizi ilaçlayın.

BİTKİMİN TEPESİ KARARMAYA BAŞLADI? NEYAPMALIYIM

KırmızıÖrümcek diye adlandırılan bir zararlı türü olan mayklar, bu soruna nedenolabilirler. Öncelikle hastalıklı bitkiyi diğer bitkilerden uzaklaştırın vekarantinaya alın. Daha sonra bir uzmandan konu hakkında yardım alım ve doğruilaçla bitkinizi ilaçlayın.

KAKTÜSÜM ÇOK UZADI VE KIRILMASINDANKORKUYORUM. NE YAPMAM LAZIM?

Budurumda öncelikle saksınızı büyütmenizi öneririz. Saksı büyüdükçe bitki kökleridaha rahat büyüyecek ve bitkinin daha rahat ayakta kalmasını sağlayacaktır.Aynı zamanda bitkinin kök boğazının yanlarına sabitlemesi için, paralel olarakahşap, beton veya plastik sabitleyiciler kullanabilirsiniz

 

KAKTÜSÜM DÜŞTÜ VE GÖVDE BOYUNDANİKİYE BÖLÜNDÜ. NE YAPMAM LAZIM?

Altkısım dikildiğinde, 2 – 3 ay içinde yanından yeni dallar oluşturmayabaşlayacaktır. Bitlinin bu kısmını normal bir dikim yaparak dikebilirsiniz.Diğer kısmı kurtarmak istiyorsanız, keskin bir bıçağı önce bir alkollesterilize edin ve kırılma noktasının biraz üzerinden düz bir şekilde kesin. Bukısmın üstünde dal veya yaprak varsa bunları budayın, daha sonra 2 haftaboyunca temiz bir ortamda bekletin.2 hafta sonra bulabiliyorsanız bitkinin kökkısmı olacak dip kısmına biraz köklendirme hormonu sürüp, temiz bir karışıphazırlayıp, uygun bir saksıya dikin. Az miktarda sulamayı aralıklı olarakyapın, zaman içinde kök gelişimi başlayacaktır.

By | 2023-04-05T02:38:49+00:00 Mayıs 18th, 2017|Categories: TERARYUM HAKKINDA|TERARYUM BAKIMI için yorumlar kapalı

About the Author: